Якщо Зеленський приїде до Берліна

32

Має достатньо причин для цього, але стовідсоткової гарантії візиту немає.

 

Якщо Зеленський приїде до Берліна

Масова присутність поліції, блокпости, закрита канцелярія. Безпека в урядовому кварталі Берліна буде такою високою, якою вона рідко була раніше, коли канцлер Олаф Шольц у ці вихідні прийме одного з найважливіших відвідувачів з моменту свого вступу на посаду 17 місяців тому. Але акцент робиться на слові “якщо”. Бо навіть у п’ятницю все ще не зрозуміло, чи справді президент України Володимир Зеленський приїде до Берліна вперше після нападу Росії на Україну.

З того часу, як тиждень тому берлінська поліція повідомила подробиці про плани візиту, спекуляції не припинялися. Необачність поставила візит під загрозу. Адже закордонні поїздки Зеленського, яких було вже кілька, зазвичай тримаються в секреті до останньої хвилини з міркувань безпеки.

Наскільки ймовірним є цей візит?

Шанси, що приїде Зеленський, досить великі. У п’ятницю канцелярія президента Італії Серджо Маттарелли оголосила, що Зеленський приїде до Рима у суботу. Очікується, що там його приймуть прем’єр-міністр Джорджія Мелоні та Папа Франциск. Це оголошення ще не означає стовідсоткової гарантії візиту до Італії – у президента, який перебуває у стані війни, завжди може щось трапитися. Однак якщо поїздка до Італії збережеться, то навряд чи щось може стати на заваді візиту до Німеччини.

Які країни вже відвідав Зеленський?

У перші 10 місяців після російського вторгнення Зеленський взагалі не залишав своєї країни. Лише незадовго до Різдва він полетів до Вашингтона, щоб зустрітися із президентом США Джо Байденом. По дорозі назад він заїхав до Польщі і зустрівся з главою держави Анджеєм Дудою. Потім були візити до Лондона, Парижа, Брюсселя, Варшави, Гельсінкі і Гааги.

Читайте також:  ХДС/ХСС закликали Фезер не брати участь у виборах

Як подорожує Зеленський?

У своїх попередніх поїздках за кордон він мандрував спеціальним поїздом, подібним до того, на якому Шольц їхав до Києва в червні минулого року разом з президентом Франції Еммануелем Макроном і тодішнім прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі: сільський вагон-салон, зручна спальня. З Києва вони спочатку вирушили до південної Польщі, звідки Зеленського зазвичай забирав військовий літак країни, що приймає. Згодом із цього не робилося жодного секрету.

Яка причина можливого візиту до Німеччини?

Німеччина є одним із найважливіших прихильників України – як у військовому, так і фінансовому відношенні. З початку війни німецький уряд схвалив постачання зброї на суму 2,75 мільярда євро – значно більше, ніж деякі інші країни, наприклад Франція, яку Зеленський вже відвідав. Це було б достатньою причиною приїхати до Німеччини. Але є й конкретна дата, яку запросили Зеленського. У неділю вдень в Ахені йому та українському народу буде вручено премію Карла Великого за заслуги перед європейською єдністю. Канцлер Шольц скаже слова подяки – навіть якщо сам Зеленський не зможе бути присутнім. Серед інших виступаючих – голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Що Зеленський очікує від зустрічі із Шольцем?

«У тактичному плані, звичайно, йдеться про зброю, тому що для перемоги у війні потрібна зброя, зброя та ще раз зброя». Саме так міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно сформулював очікування своєї країни від Німеччини в інтерв’ю газеті Bild – також з огляду на очікуваний український контрнаступ. Зокрема, він згадав артилерійські боєприпаси, особливо для далеких дистанцій, бронетехніку та системи протиповітряної оборони. «Все це є у Німеччині, і Німеччина вже поставила. І Німеччина може поставити ще більше», – сказав Кулеба.

Читайте також:  Борис Рейн: Міграція – основна тема переговорів

Чи готовий Шольц постачати більше?

В принципі так. Девіз такий: Україна підтримуватиметься доти, доки це буде необхідно – у тому числі й у військовому відношенні. Проте нової якості зброї не розглядається. Шольц досі відкидав постачання винищувачів західної розробки як недоцільне.

Чи йтиметься як і раніше про винищувачів?

Цілком можливо. Україна сподівається на постачання американських винищувачів F16. Бундесвер не може їх запропонувати, оскільки натомість літає на «Торнадо» та «Єврофайтерах». Проте, Київ розраховує на те, що Шольц допоможе переконати США поставити винищувачі. «Що ми очікуємо від Німеччини, то це активна роль у створенні коаліції країн: Хто переконає США натиснути на зелену кнопку», – сказав Кулеба. Німеччина може зробити тут багато».

Що ще міг би розглянути Зеленський?

Бажання України вступити до НАТО. Зеленський сподівається, що НАТО проведе шлях до цього на своєму саміті у липні. Однак для Німеччини та багатьох інших партнерів по НАТО це питання поки що не стоїть на порядку денному.

Якими є настрої серед німецького населення?

Для німецької громадськості війна зараз відіграє набагато меншу роль, ніж кілька місяців тому. Більшість німців хотіли б бачити переговори між Україною та Росією щодо мирного врегулювання. Згідно з останнім опитуванням, проведеним інститутом дослідження громадської думки YouGov на замовлення Deutsche Presse-Agentur, 55% виступають за переговори, спрямовані на припинення війни. Тільки 28% виступають проти. Україна, з іншого боку, нині категорично виключає такі переговори та вимагає спочатку повного виведення російських військ зі своєї території – включаючи Кримський півострів.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я