Вибори в Туреччині: Ердоган проти анти-Ердогана

70

Ердоган перебуває при владі вже 20 років, і тепер його чекає найскладніше голосування в його кар’єрі. Проти президента Туреччини балотуються два кандидати. Один з них має добрі шанси перемогти його.

 

Недільні вибори обіцяють бути напруженою боротьбою як за парламент, так і за президентське крісло. Огляд кандидатів.

Чинний Ердоган

Президент Реджеп Тайіп Ердоган (69 років) не програвав національні вибори з того часу, як його ісламсько-консервативна партія AKP прийшла до влади у 2002 році. 2003 року Ердоган став прем’єр-міністром, а з 2014 року є президентом.

У перші роки свого правління Ердоган досяг значного економічного підйому. У той же час турки борються з масовою інфляцією та високим рівнем безробіття. Після переходу до президентської системи в 2018 році Ердоган має більшу владу, ніж будь-коли раніше. Він може правити указом, значною мірою обминаючи парламент. Комісія ЄС нещодавно відзначила відкат Туреччини від демократії та посилення тиску на громадянське суспільство.

Ердоган родом із робочого району Касимпаша у Стамбулі, його родина з Різі на Чорному морі. Він грав у футбол у аматорській лізі та був мером стамбульського мегаполісу на початку 1990-х років.

У ході передвиборчої кампанії Ердоган намагається набрати очки за рахунок престижних проектів, наприклад, у оборонній промисловості. Туреччина буде великою і сильною лише під його керівництвом, саме так вона її представляє. В останні роки він частково проводить агресивну зовнішню політику. У війні на Україні він представляє себе як посередник.

Ердоган обіцяє взяти під контроль інфляцію, яка під його керівництвом досягла рекордного рівня. Він також хоче швидко відновити регіон, що постраждав від землетрусу. Його підтримують ультранаціоналістична партія MHP та невеликі ісламістські партії.

Читайте також:  Президент Південної Кореї оголосив траур

Претендент – лідер опозиції Кілічдароглу

Зміцнення демократії, боротьба з інфляцією, корупцією та жорсткіша міграційна політика – ось що пропонує лідер опозиції Кемаль Кілічдароглу (74 роки). Він представляє себе як антитезу Ердогану: спокій замість уїдливої ​​манери та передвиборчі ролики із простої кухні замість інавгурації масштабних проектів.

Кілічдароглу також не є новою особою для турків. Він очолює найбільшу опозиційну партію, CHP, вже 13 років, але досі не досягав успіху на національних виборах. Це була одна з причин, чому його кандидатура спочатку викликала суперечки. На місцевих виборах 2019 року опозиції вдалося відвоювати в уряду важливі мегаполіси Стамбул та Анкару після двох десятиліть правління. Цей успіх Кілічдароглу може занести собі в актив завдяки розумним спілкам.

Кілічдароглу об’єднав шість партій із різних таборів: від націоналістичних, консервативних та ультрарелігійних до його власної світської лівоцентристської партії CHP. Його також підтримує ліворадикальна прокурдська HDP, яка розглядається як лідер. Усі вони хочуть скасувати президентську систему та повернути Туреччину до парламентської демократії.

Кілічдароглу народився в Тунджелі на сході Туреччини і належить до релігійної меншини алеві. Він зробив кар’єру чиновника на державній службі. Образ безбарвного чиновника досі висить над ним. Тим не менш, він набрав популярності і має гарні перспективи на перемогу.

Аутсайдер: Сінан Оган

55-річний Сінан Оган також балотується в президенти як кандидат від невеликого націоналістичного альянсу. Однак він не має шансів на перемогу. Четвертий кандидат, Мухаррем Інче із невеликої партії «Батьківщина», зняв свою кандидатуру у четвер. Це збільшує ймовірність того, що результат президентських виборів буде вирішено у першому турі. Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, вибори перейдуть у другий тур 28 травня.

Читайте також:  Головні теми переговорів уряду та земель

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я