Ізраїль оголошує про рішучі дії після нападу

54

Після нападу на відвідувачів синагоги у Східному Єрусалимі, внаслідок якого загинули семеро людей, Ізраїль оголосив про рішучі заходи. Сили безпеки «діятимуть рішуче та енергійно проти терору і дістануться кожного, хто причетний до нападу», оголосив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант пізно ввечері в п’ятницю. За його словами, сили безпеки в Єрусалимі та на Західному березі вже були посилені.

Нападник відкрив вогонь по людях, які виходили з синагоги після молитви у Шабат увечері у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Семеро людей загинули і ще троє отримали поранення внаслідок інциденту в ізраїльському поселенні Неве-Яаків. Їхній стан стабільний, згідно з повідомленнями з лікарень.

Поліція застрелила нападника

За даними поліції, нападника було застрелено при спробі втечі. Згідно з початковою інформацією, нападником був 21-річний житель Східного Єрусалиму. За даними поліції, він діяв поодинці. Проте розслідування продовжується, повідомили вчора ввечері.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав населення, яке ввечері знаходилося на місці події, не брати закон у свої руки. «Для цього ми маємо армію та поліцію, які отримують вказівки від кабінету міністрів». Він сказав, що на вечір суботи було скликано кабінет безпеки. «Ми будемо діяти рішуче та спокійно». Ультраправий міністр поліції Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір тим часом закликав громадян «краще озброюватися, щоб уникнути подібних нападів».

В останні десятиліття Єрусалим неодноразово ставав ареною великих терактів – особливо під час другого палестинського повстання Інтифаду в період з 2000 по 2005 р. У листопаді минулого року внаслідок вибухів на двох автобусних зупинках загинув підліток, щонайменше 18 людей отримали поранення.

Розчарування у всьому світі

У міжнародному масштабі напад, скоєний у п’ятницю ввечері, викликав заціпеніння. Уряд США «шокований і засмучений» загибеллю людей, йдеться у заяві Білого дому. “Наші думки з народом Ізраїлю після терористичної атаки в Єрусалимі”, – написав у Twitter держсекретар США Ентоні Блінкен.

Читайте також:  Від голоду страждають чверть мільярда людей

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш рішуче засудив напад, за словами його речника. Гутерріш сказав, що він «глибоко стурбований нинішньою ескалацією насильства в Ізраїлі та на окупованій палестинській території».

Посол Німеччини в Ізраїлі Штеффен Зайберт розповів про «злий терористичний акт проти євреїв у День пам’яті жертв Голокосту». “Я співчуваю сім’ям убитих і молюся за здоров’я поранених”, – написав він у Twitter.

Напад на цивільних осіб під час молитви та в день міжнародного поминання жертв Голокосту був особливо огидним, заявило Міністерство закордонних справ Франції. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі пообіцяв підтримку Ізраїлю. «Напад на віруючих у синагоги у День пам’яті жертв Голокосту та в шабат – це жахливо», – написав він у Twitter у п’ятницю ввечері. “Ми підтримуємо наших ізраїльських друзів”.

27 січня 1945 року солдати Червоної армії звільнили в’язнів німецького концентраційного та винищувального табору Освенцім в окупованій Польщі. Нацисти вбили там понад мільйон людей.

Хамас говорить про «відплату

Палестинці у секторі Газа та на Західному березі річки Йордан відреагували на теракт урочистістю. Очевидці повідомляли, що минулої ночі бойовики стріляли у повітря та висипали на вулиці. Представник ХАМАС, радикального ісламського угруповання, яке керує сектором Газа, заявив, що напад був скоєний «у помсту за рейд ізраїльської армії до табору біженців Дженін».

Днем раніше у кількох місцях на Західному березі сталися запеклі зіткнення. Приводом для цього став рейд у Дженіні, під час якого ізраїльські солдати почали перестрілку з палестинськими бойовиками. Було вбито дев’ятьох людей, у тому числі кілька членів воєнізованої палестинської організації «Ісламський джихад».

Ізраїль завоював Західний берег та Східний Єрусалим у 1967 році. Сьогодні там мешкає понад 600 000 ізраїльських поселенців. Палестинці претендують на ці території для створення незалежної держави Палестину із столицею в арабському Східному Єрусалимі.

Читайте також:  Нобелівський лауреат закликає повернути дітей із Росії

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я