Війна в Україні: Зеленський подякував своїм солдатам

14

На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Росія зруйнувала стабільність світового порядку, який переважав до початку війни, а також мир у його країні та у всій Європі. “Вона зруйнувала основні принципи людяності, здійснивши невимовні звірства”, – написав учора Кулеба у статті для щоденної газети Die Welt. Не може бути справжнього світу, якщо Москва не відповість за всі свої злочини». Зеленський подякував своїм солдатам.

Куліба: Тільки справжній світ приносить світ

За його словами, дії Росії зруйнували надії на світ у 21 столітті. «Натомість Росія відкинула нас у далеке 19 століття, відзначене колоніальними завоюваннями», – написав Кулеба. «Ця війна показала, що безпека у регіоні неподільна. Загроза одному – це загроза для всіх». Він додав, що майбутнє євроатлантичної безпеки «вирішуватиметься на полі бою в Україні».

Кулеба дав чітку відсіч закликам до швидких переговорів між Москвою та Києвом. «Якщо ми зараз припустимося помилки і вирішимо винагородити (президента Росії Володимира) Путіна за його агресію в будь-якій формі, замість того, щоб перемогти його як урок для всіх інших потенційних агресорів, майбутнє України, Європи та всього світу буде поставлене під загрозу». Міцний світ, за його словами, може бути досягнутий лише шляхом відновлення міжнародно визнаного кордону України.

«Справжній світ означає світ, який об’єднаний під владою міжнародного права», – сказав Кулеба. Він сказав, що з уроків історії минулого століття ясно, що світові потрібен справжній світ, а не умиротворення.

Зеленський дякує українським солдатам

Президент України Володимир Зеленський подякував воїнам за самовідданість та волю до боротьби. У своєму вчорашньому вечірньому відеозверненні він перерахував низку підрозділів, які відзначились у боях останніх днів та тижнів. «Дякую вам за стійкість, за те, що ви захищаєте свої позиції та тим самим захищаєте Україну», – сказав Зеленський. «Важливо розуміти це у кожному місті, у кожному селі, скрізь, де зараз більш менш спокійно».

Читайте також:  Війна в Україні: Сергія Лупанчука призначено командувачем

Скрізь, «де сьогодні був просто тихий, сонячний весняний день», сказав він, треба шанувати жертви, принесені фронтовиками. «Щодня цього спокою у тилових районах завойований нашими солдатами у запеклих боях на фронті, у щоденних боях», – сказав Зеленський. Його звернення до населення: «Допомагайте нашим солдатам, коли вони цього потребують, підтримуйте державу та оборону, як можете».

Київ: російські військові знову націлилися на Вугледар

Російські війська знову готуються до штурму міста Вугледар, повідомляють українські військові. Місто на південному заході Донецької області в останні дні неодноразово зазнавало сильного обстрілу, повідомив учора українському державному телебаченню регіональний військовий прес-секретар Олексій Дмитрашковський. Тільки в суботу місто шість разів атакували російські ВПС. Інформація не може бути підтверджена незалежно.

“Ворог дотримується тактики випаленої землі”, – сказав Дмитрашковський. “Це робиться для того, щоб наші захисники не змогли знайти позиції для оборони”.

Елітний російський підрозділ, посилений танками та морськими піхотинцями, зазнав значних втрат при спробі взяти район навколо Ухледара в ході тритижневого наступу в лютому.

Київ: тривають важкі бої навколо Бахмута та Авдіївки

Російські війська вчора провели численні атаки на міста Авдіївка та Бахмут на сході України, повідомляють українські джерела. Увечері український генштаб у своєму звіті про ситуацію повідомив, що загалом там було відбито 45 атак із втратами для супротивника. Також повідомлялося про кілька російських атак з Мар’їнки.

Російські військові чиновники, у свою чергу, повідомили про повторні українські артилерійські атаки на Донецьк. Велике місто на Донбасі було обстріляне вчора щонайменше п’ять разів із ракетних установок, повідомило російське державне агентство ТАРС. Інформації про результати цих обстрілів не надходило. Також повідомлялося про артилерійські обстріли контрольованої Україною Херсонської області на півдні країни. За даними генштабу в Києві, там обстріляли 35 населених пунктів. Лінії фронту залишилися без змін.

Читайте також:  Естонія закликала ЄС надати Україні більше допомоги

Посол Швейцарії захищає відмову від передачі боєприпасів

Тим часом, посол Швейцарії в Берліні Пауль Рене Зегер виступив на захист рішення уряду в Берні відмовитися від передачі Україні боєприпасів швейцарського виробництва. Швейцарія вирішила утриматися від застосування військової сили, сказав він в інтерв’ю газеті Augsburger Allgemeine (понеділок). “Це також означає, що ми не підтримуємо війни”. Він послався на принцип нейтралітету, який має велике значення у Швейцарії. “Це частина нашої ДНК”. Він сказав, що це можна порівняти з пунктом про імператив возз’єднання в Основному законі Німеччини.

Що принесе цей день

Міністри закордонних справ країн ЄС зустрічаються сьогодні в Люксембурзі, щоб обговорити зусилля ЄС щодо надання допомоги Україні в перемозі над російськими агресорами. Переговори будуть присвячені військовій підтримці та подальшим санкціям проти Росії. Вони також обговорять, серед іншого, план дій ЄС щодо геополітичних наслідків російської агресивної війни.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я