Війна проти України: така ситуація

16

У зв’язку з неодноразовими атаками безпілотників на українські міста в останні дні президент Володимир Зеленський застерігає від війни на виснаження проти Росії.

Російська сторона явно хоче виснажити народ України та його захисників у довгостроковій перспективі, сказав Зеленський у своєму щоденному відеозверненні вчора увечері. Але ще до очікуваної появи нових безпілотників-камікадзе на окупованому Росією Кримському півострові було оголошено повітряну тривогу, коли українські безпілотники були помічені та обстріляні над стратегічно важливим портом Севастополя.

Зеленський розглядає атаки безпілотників як частину російської тактики виснаження

«У нас є інформація, що Росія планує довгострокову атаку за допомогою безпілотників «Шахед»», – сказав Зеленський, маючи на увазі літаючі роботи іранського виробництва, які використовуються масово. Росія хоче добитися з ними виснаження, «виснаження наших людей, нашої протиповітряної оборони, нашої енергії». Російське керівництво хоче показати своїм співвітчизникам, що все йде за планом. “Але ми повинні і робитимемо все можливе, щоб ця мета терористів провалилася, як і всі інші”.

Російські військові широко використовують так звані безпілотники-камікадзе, які озброєні вибухівкою та наприкінці польоту вертикально опускаються на ціль. Відносно повільні та галасливі безпілотники є легкою метою для протиповітряної оборони, але їх величезна кількість та постійне ретельне спостереження за повітряним простором є серйозною проблемою для української протиповітряної оборони. Існує також фактор вартості – безпілотник, виготовлений з дешевих деталей, має бути збитий за допомогою дорогих систем зброї.

«З початку року минуло лише два дні, а кількість збитих над Україною безпілотників уже перевищує 80», – сказав Зеленський. Російські військові використовують безпілотники переважно для заподіяння шкоди енергосистемі шляхом нападу на міську інфраструктуру.

ППО в окупованому Росією Криму відбивають атаки безпілотників

Після кількох днів наближення безпілотних літальних апаратів до українських міст протиповітряна оборона на окупованому Росією Кримському півострові вчора ввечері відбилася від українських безпілотників. Згідно з повідомленням російського державного агентства ТАРС, два безпілотники були збиті над стратегічно важливим портом Севастополя. “Наші засоби протиповітряної оборони продовжували відбивати атаки”, – сказав призначений губернатор Москви Михайло Развозжаев. Заяви обох сторін було неможливо перевірити незалежно друг від друга.

Читайте також:  Росія віднесла Грінпіс до "небажаних" організацій

Севастополь є головною базою Чорноморського флоту Росії. Порт кілька разів ставав об’єктом атак українських безпілотників, востаннє 30 грудня. У жовтні українські військові використовували безпілотні катери, начинені вибухівкою проти російського флоту поблизу Севастополя. З обох сторін надходить суперечлива інформація про їхню дію.

Експерт: російські безпілотники навмисно атакують уночі

Російські атаки за допомогою безпілотників-камікадзе навмисно відбуваються вночі та вздовж Дніпра, стверджує експерт. “Логічно, що не все видно на небі вночі”, – сказав учора полковник Владислав Зелеснов українській агенції “РБК-Україна”. Маршрут польоту з півдня вздовж Дніпра також був обраний таким чином, щоб якомога уникнути українських ППО.

Українська поліція: У звільненій Харківській області виявлено табір тортур

З часу звільнення території навколо східноукраїнського міста Харкова від російських окупантів поліція виявила там, за власною інформацією, 25 таборів тортур. У таборах російські війська утримували та катували цивільних осіб у нелюдських умовах, серед іншого, повідомив учора у Facebook начальник обласної міліції Володимир Тимошко. Деяких ув’язнених ударяли електричним струмом, іншим ламали пальці. Ці заяви спочатку не могли бути незалежно перевірені.

Територія навколо Харкова вже кілька місяців була окупована російськими військами. Вони відступили лише на початку вересня після контрнаступу українських військ. З того часу у звільненому регіоні було виявлено 920 тіл мирних жителів, зокрема 25 дітей, сказав Тимошко. Вони були вбиті російськими солдатами.

Російські збройні сили неодноразово звинувачувалися різними сторонами у військових злочинах в Україні, деякі з яких відбувалися систематично. Після виведення російських підрозділів із київського передмістя Буча там було виявлено тіла понад 400 людей. Більшість із них померли насильницькою смертю. Розслідування все ще продовжується.

Що принесе день

Після нападу на притулок російської армії в окупованому селі Макіївка на сході України продовжуються відновлювальні роботи. Російська сторона поки що офіційно підтвердила загибель 63 солдатів, тоді як українські військові стверджують, що внаслідок нападу в новорічну ніч загинули 400 людей.

Читайте також:  Візит Макрона до Людвігсбурга викличе невеликі обмеження.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я