Велика пожежа на паливних резервуарах у Криму

51

На знімках видно величезну вогненну кулю, в небо здіймається чорний дим. Після атаки безпілотника склад палива в Криму охоплено полум’ям. Ознака українського контрнаступу?

 

Велика пожежа на паливних резервуарах у Криму

На анексованому Росією чорноморському півострові Крим спалахнув великий склад палива внаслідок удару безпілотника, повідомляють влада. Це була пожежа четвертого рівня – «найсерйозніша з усіх можливих», написав губернатор Михайло Развошев у своєму Telegram-каналі.

Полум’я у портовому місті Севастополі охопило площу близько 1000 квадратних метрів. Загиблих та постраждалих немає. Громадянські об’єкти також не постраждали. Однак, за даними української військової розвідки, було знищено десять нафтових резервуарів.

Вибух у місті Севастополі, де розташована база Чорноморського флоту Росії, стався рано-вранці в суботу. За словами Развошева, він був спровокований атакою безпілотника. Про кількість використаних безпілотників надходила суперечлива інформація. Російські військові блогери писали про десять літаючих об’єктів, пізніше з’явилися повідомлення про шість безпілотників типу Mugin-5 Pro. Ці безпілотники можуть нести від 20 до 25 кілограмів вибухівки протягом семи годин.

Ймовірна атака на інші об’єкти

Паралельно з атакою на Севастополь було атаковано і об’єкти в Криму, стверджував Сергій Аксьонов, призначений Москвою губернатор півострова. Однак двох безпілотників було перехоплено засобами протиповітряної оборони.

За словами Развошева, останки двох безпілотників було знайдено на самому паливосховищі. Але до паливного складу долетів лише один, другий був збитий на підльоті.

Полум’я вдалося загасити лише у другій половині дня. У зв’язку із серйозністю пожежі було задіяно десятки пожежних машин і навіть залізничну пожежну машину. Ступінь збитків варіюється. Пожежу було локалізовано в чотирьох цистернах, сказав Развошев російським ЗМІ.

«Це Божа кара»

Служба військової розвідки України, у свою чергу, розповіла про десять знищених цистерн з нафтою. “Їх загальний обсяг становить близько 40 000 тонн”, – сказав прес-секретар відомства Андрій Юсов. “Це Божа кара, особливо за вбитих громадян в Умані, серед яких п’ятеро дітей”, – сказав він, маючи на увазі російський ракетний обстріл напередодні ввечері. Внаслідок влучення російської ракети до житлового будинку в Умані загинули 23 людини.

Читайте також:  Зеленський прибув із візитом до Італії

Зокрема, Київ не взяв на себе відповідальності за напад у Севастополі. Водночас Юсов наголосив, що ці вибухи продовжуються. Офіцер порадив населенню Криму триматися подалі від військових об’єктів. За його словами, паливний резервуар обслуговував Чорноморський флот Росії. Тим часом, Міністерство оборони Росії показало фотографії кораблів флоту, які стріляють ракетами «Калібр» за цілями в Україні.

Підготовка до контрнаступу?

Зважаючи на очікуване вже кілька тижнів контрнаступ України, деякі спостерігачі розцінили авіаудар як підготовку до цього наступу. «Ворог шукає проломи в нашій протиповітряній обороні та використовує для цього безпілотники, – сказав російським ЗМІ Юрій Кнутов, директор Музею протиповітряної оборони. Під час травневих свят такі атаки можуть посилитися, щоб завдати шкоди логістиці та російським лініям постачання, попередив він. Українці використовували таку тактику під час підготовки своїх наступів минулого літа. Обстріл важливих складів палива та боєприпасів у внутрішніх районах країни ракетами «Гімарс» значно послабив тоді російську армію.

У відповідь Кнутов закликав до масованих атак на українські міста Миколаїв та Очаків, де базується український флот. «Київ повинен зрозуміти, що наші удари у відповідь набагато болючіші, ніж їхні атаки», – сказав військовий експерт. Однак, з огляду на російський ракетний терор проти українських міст, який триває вже з осені, навряд чи це відучить Київ від подальших атак.

Через добрі 14 місяців після початку агресивної війни проти України Росія так і не досягла своїх стратегічних цілей. Однак, включаючи Крим, який був анексований у 2014 році, Москва, як і раніше, утримує близько 20 відсотків української території. Наразі Київ хоче відвоювати ще більше території за допомогою очікуваного великого наступу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я