В Україні підірвано греблю Каховської ГЕС

63

Досі неясно, як сталося пошкодження ваги. Але факт залишається фактом: наслідки можуть призвести до великих руйнувань.

 

В Україні підірвано греблю Каховської ГЕС

В окупованій Росією частині півдня України, за словами обох протиборчих сторін, було серйозно пошкоджено велику і важливу греблю Каховської ГЕС поблизу лінії фронту. Київ і Москва сьогодні вранці звинуватили один одного в інциденті на Херсонщині з потенційно серйозними наслідками.

Українське Південне оперативне командування заявило, що російські окупанти підірвали греблю у місті Нова Каховка. Військовий губернатор області Олександр Прокудін попередив, що протягом п’яти годин рівень води може досягти критичної позначки.

Президент України Володимир Зеленський скликав Раду національної безпеки у Києві. Військовий губернатор Прокудін повідомив, що на лівому березі Дніпра, де також знаходиться звільнена Україною обласна столиця Херсон, розпочалася евакуація. “В даний час визначаються масштаби руйнувань, швидкість і кількість води, а також ймовірні зони затоплення”, – сказав він.

Російські окупанти, у свою чергу, звинуватили українські обстріли у пошкодженні греблі у Каховці. “Вода піднялася”, – сказав призначений Москвою мер Нової Каховки Володимир Леонтьєв. Але поки, за його словами, поки що немає необхідності переміщати цивільних осіб у безпечні місця.

Загроза повені

Однак Леонтьєв визнав, що можуть виникнути проблеми з водопостачанням на чорноморському півострові Крим, який був анексований Росією у 2014 році та розташований на південь від Херсона. Він постачається водою з Каховського водосховища. Заяви обох сторін про інцидент на греблі поки що не можна підтвердити незалежно

В українських ЗМІ та соціальних мережах з’явилися відеозаписи, на яких видно, що рівень води у районі Херсона вже піднімається. Також було опубліковано кадри, на яких видно, як величезна кількість води виливається із стіни греблі у Каховці.

Читайте також:  Москва видає трактори за знищені танки "Леопард"

У зв’язку із напруженою ситуацією президент Зеленський скликав Раду безпеки. “Російські терористи”, – також написав Зеленський у Telegram. «Руйнування греблі Каховської гідроелектростанції доводить усьому світу, що їх треба вигнати з кожного куточку України».

Росія вторглася до сусідньої України понад 15 місяців тому і окупувала Херсонську область під час війни. Восени минулого року українській армії вдалося звільнити частину регіону, включаючи однойменну обласну столицю Херсон. Проте міста на південь від Дніпра залишалися під контролем Росії, зокрема місто Нова Каховка.

Останніми місяцями українці неодноразово попереджали про можливий акт саботажу з боку росіян у Новій Каховці. Особливу тривогу викликало оголошення окупаційних сил щодо евакуації міста у листопаді минулого року.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я