Українська «Мотор Січ» постачала армію РФ – СБУ

56

Затримано керівництво компанії.

.Українська «Мотор Січ» постачала армію РФ - СБУ.  Фото: Прес-служба СБУ

Керівництво промислового гіганта «Мотор Січ» організувало постачання запчастин для штурмових вертольотів ВПС Росії. Про це повідомляє Служба безпеки України. Затримано президента компанії та керівника її зовнішньоекономічного управління. Їм висунуто звинувачення за статтями «колабораційна діяльність» та «пособництво державі-агресору». Українська «Мотор Січ» — один із світових лідерів авіапромисловості, зокрема військової.

Українська «Мотор Січ» незаконно постачала вертолітні двигуни та запчастини

До багатоходової схеми причетне керівництво головного заводу компанії, розташованого у Запоріжжі. Про це свідчать матеріали слідства. За повідомленням СБУ, посадові особи підприємства перебували у змові з представниками компанії “Ростех”, одного з головних постачальників озброєння армії РФ.

За версією СБУ, створена схема дозволила використати міжнародні канали для постачання українських двигунів та запасних частин на російські авіазаводи великими партіями. Щоб уникнути антиросійських санкцій, організатори схеми підключали комерційні підприємства третіх країн. СБУ називає лише регіони: Близький Схід, Східну Азію та Європу.

Отримані з України компоненти РФ використовує у трьох моделях гелікоптерів: «Нічний мисливець», «Алігатор» та «Сапсан». Це ударна авіація, яку російська армія активно застосовує під час вторгнення. «Начинка» збитих зразків виявилася українською.

Українська «Мотор Січ» обезголовлена

У рамках процесуальних заходів оперативники СБУ затримали та провели обшуки за місцем проживання підозрюваних. Це керівник зовнішньоекономічного управління «Мотор Січ» та її президент, Герой України 83-річний В’ячеслав Богуслаєв.

Затримано президента компанії «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва.  Фото: прес-служба СБУ.

Максимальна санкція за пред’явленими статтями – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. СБУ повідомляє, що під час розслідування було встановлено всіх причетних осіб. Їхні дії задокументовані, проводиться комплекс заходів щодо притягнення цих людей до відповідальності.

«Мотор Січ» – легенда вертольотобудування

Компанія була утворена понад 100 років тому у Катеринославській губернії (нині Дніпровська область). Спочатку вона займалася виробництвом сільгосптехніки, чавунним та мідним литтям. У роки Першої світової війни там розпочали випуск авіадвигунів для потреб Російської імперії. Це стало основною спеціалізацією.

Читайте також:  Amnesty International звинуватила РФ у депортації та тортурах

З того часу «Мотор Січ» серйозно зросла. Компанія випускає та супроводжує експлуатацію понад 50 видів авіадвигунів. На рахунку – безліч передових розробок. Одним із головних партнерів до 2009 року залишалася Росія: постачання до РФ давали приблизно половину експортного обороту.

Народний депутат чотирьох скликань Верховної Ради, почесний президент компанії «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв – лауреат двох десятків державних нагород та премій. У тому числі радянських та російських. Статок Героя України у 2016 році оцінювався приблизно у третину мільярда доларів.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я