Україна сподівається вступити до ЄС швидко за рахунок війни

22

Київ сподівається на конкретніші перспективи членства на саміті ЄС-Україна, який відбудеться сьогодні. «Я вважаю, що Україна заслуговує на те, щоб розпочати переговори про членство в ЄС вже цього року», – сказав Зеленський у своєму вчорашньому вечірньому зверненні. Подальша інтеграція до Європейського Союзу надасть українцям «енергію та мотивацію для боротьби, незважаючи на всі перешкоди та погрози».

Голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн та голова Ради ЄС Шарль Мішель планують зустрітися із Зеленським у Києві. У той час як Україна продовжує оборонятися від потужних російських атак, лідер Кремля Володимир Путін використав святкування річниці Сталінградської битви у Другій світовій війні, щоб укотре захистити свою агресивну війну проти сусідньої країни.

Лідери ЄС зустрічаються із Зеленським

Ще одна тема сьогоднішнього саміту, який проходить в умовах суворої безпеки, – додаткова європейська підтримка у війні проти Росії. Фон дер Ляйєн, яка знаходиться у Києві відучора, вже оголосила про подальшу фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Наприклад, на відновлення зруйнованої Росією енергетичної інфраструктури планується виділити 150 мільйонів євро. Рішення про новий пакет санкцій щодо Росії також має бути ухвалене до першої річниці початку війни 24 лютого.

Україна вже має статус країни-кандидата із червня. Однак, як правило, минає багато років, перш ніж членство буде надано. Однак 27 країн-членів ЄС погодилися, що спочатку необхідно виконати обіцянки щодо проведення реформ.

До них належать процедура відбору конституційних суддів та боротьба з корупцією – особливо на найвищих рівнях. ЄС також вимагає дотримання стандартів у боротьбі з відмиванням грошей та ухвалення закону проти надмірного впливу олігархів.

Понад 15 мільярдів євро на реконструкцію у 2023 році

Україна також запросила у Європейського Союзу конкретне фінансування для відновлення зруйнованої інфраструктури, яке вже ведеться. “Цього року потреба становить 17 мільярдів доларів США (близько 15,6 мільярда євро)”, – сказав глава уряду Денис Шмихал. Російські кошти, заморожені під час санкцій проти Москви, мають бути використані насамперед із цією метою.

Читайте також:  Війна в Україні 26 січня

Київ продовжує вимагати ракети більшої дальності

Згідно з повідомленням агентства Укрінформ, міністр оборони Олексій Резніков вкотре зажадав для своєї країни ракети з більшою дальністю дії. Україна також готова дати гарантії того, що на російській території не буде вчинено жодних нападів. Війна триває вже понад одинадцять місяців.

Путін загрожує Німеччині

Через 80 років після перемоги Червоної армії над вермахтом у Сталінградській битві глава Кремля Володимир Путін звинуватив Німеччину в тому, що тепер вона дає змогу втягнути себе у війну з Росією. Це неможливо, але факт: нам знову загрожує німецький танк «Леопард», – сказав Путін на церемонії у Волгограді (колишній Сталінград).

Вермахт не мав на озброєнні танків із позначенням Leopard. Як і під час Другої світової війни, німецька зброя знову використовується для боротьби з Росією на українській землі, сказав глава Кремля. Незважаючи на військову допомогу Україні, Німеччина наголошує, що вона не є чи не хоче ставати стороною війни.

Росія дасть відсіч і цього разу, сказав Путін, маючи на увазі війну проти України, яку він сам наказав розпочати: «Ми маємо чим відповісти. І використання технології броні – це не кінець справи. Усі мають це розуміти», – сказав президент ядерної держави.

Критики неодноразово звинувачували Путіна в тому, що він використовує пам’ятні дні, присвячені перемозі над гітлерівською Німеччиною у Другій світовій війні, які є важливими для багатьох росіян, у пропагандистських цілях.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я