Україна не вірить заявам РФ про відступ із Херсона

14

Масованого контрнаступу ЗСУ не очікується.

 

Представники офісу президента, Міністерства оборони та президент України скептично оцінили заяви РФ. Загалом Україна не вірить офіційній Росії. 9 листопада російське військове керівництво заявило про відведення військ із Херсона. Тим часом, Херсонська область відповідно до Конституції РФ тепер — російський регіон.

Україна не вірить росіянам: є причини

У середу міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив про виведення військ із Херсона. Місто вважається ключовою точкою на «сухопутному мості» з Росії до Криму, анексованого у 2014 році. Представники генштабу ЗСУ частково підтвердили ці слова: так, ознаки відступу є. Але про повноцінний висновок ЗС РФ з Херсона говорити не доводиться.

Військовий оглядач видання The New York Times Ендрю Крамер називає хитрість та обман чи не основною зброєю у російсько-українській війні. «Так, є жорстка сила – бомбардування, обстріли, атаки. Але не варто недооцінювати хибні сигнали, які посилають генерали, фейки, фінти та пастки — все це є з обох боків», — пише аналітик.

Україна не вірить «свідченням» відведення військ

Евакуація органів окупаційної влади, відеоматеріали з спорожнілими блокпостами, зняті російські прапори, ексгумація останків князя Потьомкіна і навіть висаджені в повітря мости — це неповний перелік ознак відступу. Українських військових та цивільних керівників збентежила навмисна демонстративність того, що відбувається. Масованого контрнаступу не сталося.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію. За його словами, «подарунків» та «жестів доброї волі» від Росії очікувати не доводиться. «Тому рухаємося акуратно, без емоцій та зайвого ризику. В інтересах звільнення всієї нашої землі і щоб втрати були мінімальними. Саме так ми забезпечимо звільнення Херсона, Каховки, Донецька та інших міст», — сказав Зеленський.

Читайте також:  Війна в Україні: Зеленський проти проведення виборів

У чому полягає військова хитрість РФ

Ще до офіційних заяв керівництва РФ представник Міноборони України Наталія Гуменюк застерігала від надмірного оптимізму щодо Херсона. Вивезення статуй історичних діячів часів Російської імперії і навіть демонстративне мародерство в будинках і магазинах Херсона, на її думку, не означають зовсім нічого.

Факти свідчать про інше. За заявою Міноборони України, насправді переважна більшість частин РФ залишилася в Херсоні та області. Готуються вогневі позиції, нова бронетехніка. Американський військовий експерт Майкл Кофман так оцінив події: «Ситуація зрозуміла, як ніч. Те, що називається “туман війни”. Занадто багато протиріч, є лише ознаки відведення військ». На думку аналітиків The New York Times, досвід спецоперацій РФ показує, що хитрощі і обман стали там чи не основою військової доктрини. Про це свідчить досвід Афганістану, Чечні та Сирії, звідки Росія тричі виводила війська.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я