Сина “Ель Чапо” затримано в Мексиці

71

Солдати заарештували Овідіо Гусмана в його оплоті в Сіналоа – потім члени банди почали перестрілку з військовими. Раніше уряд відпустив його, але не цього разу.

Сина «Ель Чапо» затримано в Мексиці

Після арешту сина наркобарона Хоакіна «Ель Чапо» Гусмана, який перебував у в’язниці, підозрювані члени банди і поліція протягом кількох годин вели перестрілку на північному заході Мексики.

Злочинці перетинали автобуси та вантажівки на вулицях міста Куліакан та підпалювали транспортні засоби, як показали по телебаченню у четвер 5 січня 2022 року. Було чути численні постріли.

Бойовики напали на аеропорт та казарми, серед інших місць, сказав міністр оборони Луїс Кресенсіо Сандовал. За даними місцевої влади, одного поліцейського було вбито, 18 людей отримали поранення. У зв’язку зі зіткненнями губернатор Рубен Роча Мойя закликав жителів Сіналоа залишатися у своїх будинках. Школи, громадські будівлі та аеропорт у Куліакані були закриті. Посольство США в Мексиці рекомендувало утриматися від поїздок до Сіналоа.

Гусман узяв на себе управління бізнесом після арешту батька

Раніше солдати заарештували Овідіо Гусмана за даними мексиканського уряду. “Це сильний удар по керівництву картеля Сіналоа”, – сказав Сандовал. Гусман узяв на себе частину картеля Сіналоа після арешту свого батька і вважався одним із головних торговців наркотиком фентанілом у латиноамериканській країні. Разом зі своїми братами він неодноразово вступав у протистояння з іншими угрупованнями у складі картеля Сіналоа.

Його вже одного разу заарештували у 2019 році, але потім було звільнено за наказом президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, щоб припинити важкі бої між злочинцями та силами безпеки. За даними влади США, він керує кількома лабораторіями виробництва метамфетаміну, виготовляючи від 1,5 до 2,5 тонн наркотику на місяць. Також стверджується, що він наказав убити інформаторів, суперників та співачку, яка не захотіла співати на його весіллі.

Читайте також:  у Байдена може з'явитися внутрішньопартійний суперник

Його батько «Ель Чапо» був одним із найвпливовіших наркоторговців у світі. Колишній глава картеля Сіналоа ввозив до США тонни кокаїну та героїну та заробив на цьому мільярди. Вважається, що на його рахунку до 3000 вбивств. Двічі він виходив із в’язниць суворого режиму в Мексиці. Після останнього арешту його екстрадували до США і засудили до довічного ув’язнення.

Відсутність негайної екстрадиції до США

Овідіо Гусмана було доставлено до Мехіко і передано до прокуратури боротьби з організованою злочинністю. Державний департамент США призначив за його голову нагороду п’ять мільйонів доларів. У 2018 році суд у Вашингтоні вже звинуватив у контрабанді наркотиків. Однак міністр закордонних справ Марсело Ебрард тепер заявив, що Гусман принаймні не буде негайно екстрадований до США.

Наступного тижня президент Мексики Лопес Обрадор, президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зустрінуться у Мехіко на саміті країн Північної Америки. Однією з тем зустрічі у мексиканській столиці стане також спільна безпекова політика.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я