Незважаючи на лякаючі прогнози, куряче м’ясо все ще залишається у списку доступних за цінами продуктів. А це означає, що з нього можна приготувати кілька смачних страв!
Курячі оладки
Швидкий та смачний варіант страви з курячого філе. Курячі оладки виходять ароматні та соковиті. Головне – не перетримати їх на сковорідці.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 500 г,
- яйця – 2 шт.,
- крохмаль (картопляний) – 2 ст.л.,
- майонез – 2 ст.л.,
- часник – 2-3 зубчики,
- зелень кропу, сіль, перець – за смаком.
Приготування:
Курячі грудки порізати на дрібні шматочки. Часник пропустити через прес. Зелень нарізати. Перемішати всі інгредієнти, залишити промаринуватись мінімум на півгодини, а краще довше.
Столовою ложкою викладати масу на розігріту сковорідку з олією. Смажити курячі оладки на середньому вогні до золотистості. Оладки смажаться дуже швидко, стежте, щоб куряче філе не пересохло.
Курка на банку
Приготовлена таким чином курка дуже соковита і рум’яна з усіх боків. Водяна пара гасить курку зсередини і не дає їй висохнути. Тільки перед тим, як почати готувати, переконайтеся, що курка у вертикальному положенні влазить у духовку!
Інгредієнти:
- ціла курка – 1 шт.,
- гірчиця – 1 ст.л.,
- мед – 1 ст.л.,
- сіль – ½ ст.л,
- різна зелень та спеції – стебла кропу та базиліка, лавровий лист, коріандр, шавлія тощо.
Ще: півлітрова скляна банка, сковорода, лляна мотузка, алюмінієва фольга.
Приготування:
Накидайте в банку зелені та спецій та поставте її в посуд для запікання. Наповніть банку на ¾ гарячою водою. Змішайте гірчицю з медом та сіллю. Ретельно натріть курку з усіх боків. Якщо суміші залишилося дуже багато, можете ще раз змастити курку під час смаження.
Нагрійте духовку до 180 градусів. Акуратно насадіть курку на банку так, щоб її ніжки та банку утворювали стабільну опору з трьох крапок. Обв’яжіть курку мотузкою, щільно прив’язавши крильця. Покладіть у духовку на нижню полицю. Налийте в посуд для запікання кілька сантиметрів води, оскільки жир, що капає з курки, горить. Готуйте приблизно годину. Якщо духовка більше гріє зверху, накрийте курку шапочкою із фольги. Під час готування курку можна кілька разів обмазати сумішшю з меду та гірчиці. Коли курка готова, оберніть її фольгою і за допомогою кухонних рукавичок зніміть із банки. Це дуже смачно!
Розсипчастий плов із куркою
Плов із ідеальним розсипчастим рисом легко приготувати на сковороді. Соковите куряче м’ясо ідеально впишеться у страву.
Інгредієнти:
- курячі ніжки – 500 г,
- рис білий – 250 г,
- морква – 1 шт.,
- цибуля ріпчаста – 1 шт.,
- часник – 1 шт.,
- вода – 2 ½ склянки,
- куркума – 1 ч.л.,
- паприка мелена – 1 ч.л.,
- сіль, перець чорний мелений – за смаком,
- олія рослинна для смаження.
Приготування:
Розігріваємо сковороду з олією. Подрібнюємо цибулю і відправляємо її обсмажувати до прозорості. Моркву нарізаємо тонкими смужками та додаємо в сковороду. Обсмажуємо кілька хвилин.
На овочі викладаємо курячі ніжки. Шкірку знімати необов’язково. Рясно посипаємо м’ясо сіллю та спеціями. Обсмажуємо до підрум’янювання. Вливаємо в сковороду половину склянки води, розмішуємо. Гасимо страву під кришкою на повільному вогні близько півгодини.
Зверху насипаємо промитий рис. У центр кладемо голівку часнику. З нього знімаємо тільки верхнє лушпиння. Заливаємо плов двома склянками води та доводимо страву до кипіння. Зменшуємо вогонь і продовжуємо готувати під кришкою до готовності рису (10-15 хвилин).
Курячі серця в сметані
Апетитні курячі серця можна згасити в сметані з морквою та ароматною цибулею. Овочі чудово доповнять смак субпродуктів і зроблять страву ще кориснішою та поживнішою.
Інгредієнти:
- курячі серця – 500 г,
- сметана – 4 ст.л.,
- цибуля ріпчаста – 1 шт.,
- морква – 1 шт.,
- сіль, спеції – за смаком,
- олія — для смаження.
Приготування:
Промиваємо під холодною водою курячі серця. За бажанням з них можна видалити зайвий жир і розрізати на половинки.
Субпродукти відправляємо в розігріту з олією сковороду. Обсмажуємо протягом кількох хвилин, потім додаємо до них порізану цибулю та терту моркву.
Тушимо страву близько 30 хвилин, потім додаємо сметану, посипаємо вміст сіллю та спеціями до смаку. Серця з овочами та сметаною тушкуємо під кришкою 10 хвилин на повільному вогні. Подаємо з рисом, макаронами, або картоплею.
Курка в соєвому соусі
Якщо захотілося чогось екзотичнішого — ось найпростіший рецепт, як приготувати курячі шматочки на східний манер.
Інгредієнти:
- куряче філе – 400 г,
- соєвий соус – 2 ст.л.,
- олія рослинна – 1 ст.л.,
- кунжут – 1 ст.л.,
- сіль, сухий часник – за смаком.
Приготування:
Наріжте курку, відбийте шматочки і дайте полежати, а поки що змішайте соєвий соус з олією, кунжутом і спеціями. Викладіть курку в маринад, перемішайте та залиште ще на 20 хвилин, після чого обсмажуйте на середньому вогні на сухій сковороді кілька хвилин з кожного боку.