Сльозяться очі, тече ніс… Як справи з алергією у жителів Латвії

16

38% опитаних жителів Латвії відповіли ствердно на питання проведеного Mēness aptieka та дослідницьким агентством Norstat опитування: «Чи є у вашій домашній аптечці засоби, що застосовуються при алергічній реакції організму?» При цьому жінки підготувалися до такої ситуації на 16% більше за чоловіків.

Саме серед молодих жителів віком 18–29 років найбільше (45 %) тих, хто укомплектував домашню аптечку засобами, що застосовуються при алергічній реакції організму. Трохи менше від тих, у кого в аптечці завжди доступні такі кошти, у віці 30–49 років — 40 %, а у віці 50–74 років 35 % підтвердили, що придбали додому кошти, призначені для таких цілей. У розрізі регіонів з респондентів, що проживають у Латгалії, більше половини, або 53%, до алергічної реакції підготувалися, своєчасно купивши необхідні кошти. У свою чергу, у Приріжжі 41% жителів забезпечилися засобами від алергічної реакції, у Ризі – 39%, у Курземі – 36%, у Відземі – 33%, а найменше – у Земгалі – лише 23%.

«24% опитаних повідомили, що купують медикаменти у тих випадках, коли виникає алергічна реакція, причому найбільше так роблять жителі віком 50–59 років — 35%! Однак я б порадила бути готовими до таких ситуацій, коли самим необхідно якнайшвидше допомогти собі, особливо якщо ви вирушаєте на природу подалі від населених пунктів, зустрічати Ліго, у подорож. Бажано використовувати антигістамінні засоби другого або молодшого покоління, активними речовинами яких є, наприклад, цетиризин, лоратадин і які доступні без рецепта. Якщо це не рекомендував лікар, то немає потреби приймати антигістамінні препарати першого покоління. Своєчасне вживання відповідного медикаменту здатне полегшити самопочуття людини, залежно від ситуації, майже одразу чи до візиту до лікаря», — розповідає фармацевт Mēness aptieka Ієва Вірза.

Читайте також:  Лікарі пояснили, чому варто відмовитися від кави на тиждень

За даними опитування, мешканці Приріжжя найчастіше — 27 % — розраховують, що медикаменти можна буде придбати в тих випадках, коли виникне алергічна реакція. Алергія може бути вродженою, а також набутою за життя. До того ж, симптоми можуть бути легкими. Сверблячка і сльозотеча може бути викликані багатьма чинниками, зокрема реакцією на пилок. Але це може бути і ще серйозніше, наприклад алергія на ліки. Опитування також свідчить, що жінки уважніше ставляться до свого здоров’я та з’ясували причину алергії. Частина учасників опитування не впевнена, чи варто остерігатися тільки відомого ним збудника алергії, що вітається, оскільки дійсно збудників алергії може бути кілька, це визначається спеціальними перевірками. На жаль, ми стикаємося з тим, що у маленьких дітей все частіше бувають різні алергії, але окремі порівняно скоро минають або успішно виліковуються. Будь-кому, якщо є підозри, що може бути якийсь вид алергії, я обов’язково раджу проконсультуватися з сімейним лікарем та за потребою відвідати алерголога», — каже сімейний лікар Veselības centru apvienība Катерина Аболіня.

В аптеці в теплий період року частина клієнтів шукає швидкої допомоги, хоче придбати засоби для зменшення алергічних симптомів, і фармацевт Mēness aptieka Ієва Вірза пояснює: «Медикаменти для таких потреб доступні і без рецепта, але все ж таки треба оцінити, можливо, краще звернутися до лікаря, що ми часто й рекомендуємо. Найпопулярніші симптоми, на які скаржаться жителі, — сльозотеча і різь в очах, ніс, постійне чхання, якщо ці або схожі на астму напади з’являються вперше, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем! Алергія – це хвороба, для її правильного лікування необхідний діагноз, відповідно, далі треба починати приймати призначені лікарем медикаменти, можливо, будуть також вказівки, щоб зменшити контакт із збудниками алергії».

Читайте також:  Таке буває?! Найкорисніші страви фастфуду

33% респондентів під час опитування підтвердили, що в їх домашній аптечці немає засобів, що застосовуються при алергічній реакції організму, у Земгалі така ситуація майже у половини респондентів — 45%, а найменше — у 19% респондентів, що проживають у Латгалії. 5% важко сказати, чи є в їх домашніх аптечках якісь засоби, які допоможуть при виникненні будь-якої алергічної реакції організму.

Репрезентативне опитування жителів Mēness aptieka у співпраці з дослідницьким агентством Norstat проводила у березні 2023 року по всій Латвії, опитавши 1001 жителя віком від 18 до 74 років. Респонденти давали відповіді чотири питання, вибираючи кілька варіантів відповідей.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я