Секретні документи: серйозні звинувачення проти Трампа

23

Трамп забрав сотні секретних документів із Білого дому. Пізніше він начебто показував їх гостям. Обвинувальний висновок є вибухонебезпечним. Чи може вона привести кандидата у президенти до в’язниці?

 

Секретні документи: серйозні звинувачення проти Трампа

Секретні документи у ванній, розмови про плани військових атак: американське правосуддя висуває серйозні звинувачення проти колишнього президента США, звинувативши Дональда Трампа у справі про документи. 49-сторінковий обвинувальний висновок проти кандидата у президенти від Республіканської партії вже опубліковано.

Усього перераховано сім категорій правопорушень, і Трамп звинувачується у більш ніж 35 кримінальних злочинах. Серед іншого він звинувачується в змові з метою перешкодити розслідуванню та незаконному зберіганню особливо секретної інформації, включаючи деталі ядерного потенціалу США та інших держав, а також військові плани США на випадок непередбачених обставин.

Передісторія – справа про роботу Трампа із секретними урядовими документами після його виходу з Білого дому. У серпні Федеральне бюро розслідувань (ФБР) провело обшук у його приватній резиденції у Мар-а-Лаго у Флориді та вилучило різні секретні документи, деякі з яких були засекречені на найвищому рівні.

Державні секрети в душі, ванній та бальній залі

Після переходу влади Трамп у відсутності повноважень володіти чи зберігати секретні урядові документи, йдеться у обвинувальному висновку. Його маєток Мар-а-Лаго не був дозволеним місцем для зберігання документів, йдеться у ньому. Коробки із секретними документами зберігалися у Трампа у його спальні, ванній кімнаті, душовій, бальному залі, коморі та інших місцях.

Деякі коробки із секретними документами тимчасово зберігалися у кімнаті, де проводилися публічні заходи. За його словами, приміщення для зберігання документів у більш ніж 80 коробках було легко доступне через зону громадського басейну Мар-а-Лаго. Резиденція Трампа – це не закритий приватний будинок, а клуб з кімнатами для платних гостей та безліччю заходів, таких як весілля.

Читайте також:  Обшук на очах у журналістів

Документи про ядерну зброю та плани нападу

Окрім іншого, Трампа звинувачують у навмисному зберіганні інформації про національну оборону. Цей пункт підпадає під дію Закону США про шпигунство і вже зараз може каратися тюремним ув’язненням на строк до десяти років. Документи, знайдені у Трампа, згідно з обвинувальним висновком стосувалися, зокрема, оборонних можливостей США та інших держав, включаючи ядерну зброю, а також військових уразливостей в обороні США та їхніх партнерів.

У ньому також йшлося про потенційні військові можливості неназваних держав. Інші документи стосувалися іноземної підтримки терористичних атак на Сполучені Штати та «термінів та деталей нападу в іноземній державі».

«Погляд»

Слідчі також докладно описують у обвинувальному висновку, як Трамп говорив з іншими людьми про інформацію, частина якої була цілком секретною, або показував її третім особам. Один аудіозапис, наприклад, документує зустріч між Трампом та письменником для інтерв’ю. Під час інтерв’ю Трамп сказав, що знайшов “суворо конфіденційний” документ про план американських військових атакувати країну, назва якої в тексті була опущена. Згідно з розшифруванням запису, через деякий час Трамп сказав: «Це секретна інформація. Подивіться, подивіться це». За його словами, ніхто з присутніх не мав дозволу на читання надсекретного документа.

Перешкоджання розслідуванню

Трамп активно намагався завадити розслідуванню проти нього, йдеться у обвинувальному висновку. З цією метою він вступив у змову зі своїм особистим помічником Уолтом Наутою, якому також висунули звинувачення. Серед іншого Трамп дав вказівку помічнику віднести коробки в інше місце. Він нібито наказав адвокату сховати чи знищити документи.

Вважається, що Трамп обговорював секретні документи зі своїми адвокатами у травні 2022 року – до того, як ФБР провело обшук у його маєтку. Повідомляється, що в процесі обговорення він сказав: «Чи не краще буде, якщо ми просто скажемо їм, що тут нічого немає?». і «Чи не краще, якщо документів не буде?».

Читайте також:  Надія на прискорення допомоги Газі

Після того, як у листопаді Трамп офіційно оголосив, що він знову балотуватиметься на виборах 2024 року, Міністерство юстиції призначило незалежного спеціального прокурора Джека Сміта, щоб передати політично чутливе розслідування щодо Трампа. У п’ятницю у Вашингтоні Сміт заявив про перспективи швидкого судового розгляду у цій справі та закликав громадськість ознайомитися з обвинувальним висновком повністю, щоб зрозуміти масштаб та серйозність злочинів.

Трамп відчуває запах «втручання у вибори на найвищому рівні»

Це перший випадок, коли екс-президенту США висунуто звинувачення на федеральному рівні. У квітні Трампу вже висунули звинувачення на рівні штату Нью-Йорк у зв’язку з грошовими виплатами порнозірці. Проте Трамп все ще перебуває під слідством у інших справах. Поки що, однак, звинувачення, пов’язані з документами, юридично найважчі.

Безпрецедентне звинувачення висунуто в розпал і без того напруженої кампанії з виборів президента 2024 року і знову випробуває американську демократію. Згідно з опитуваннями, Трамп значно випереджає республіканських кандидатів у президенти. Він вважає висунуті проти нього звинувачення «втручанням у вибори на найвищому рівні» та «війною» законними засобами. Президент США Джо Байден, проти якого Трамп хоче знову балотуватися у 2024 році, знову відкинув це: він не контактував із генеральним прокурором з цього питання.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я