Релігійний лідер Ірану помилував десятки тисяч в’язнів

38

Іранські державні ЗМІ повідомляють, що глава держави аятола Алі Хаменеї помилував десятки тисяч в’язнів. Але помилування мають умовний характер.

 

Релігійний лідер Ірану помилував десятки тисяч в’язнів

Релігійний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї помилував десятки тисяч ув’язнених, повідомляють державні ЗМІ. Цей крок було зроблено на честь роковин Ісламської революції 1979 року, повідомило державне телебачення. Помилування включали визволення ув’язнених та амністії. Це рішення також торкнулося протестувальників, які були затримані під час недавньої хвилі протестів, повідомило державне агентство IRNA.

За даними IRNA, помилування було зроблено на пропозицію глави судової системи Голам-Хусейна Мохсені-Еджахі, який нещодавно зайняв жорстку позицію щодо демонстрантів.

За оцінками правозахисників, у ході протестів було вбито понад 500 демонстрантів і близько 20 000 людей було ув’язнено. Судова система піддалася критиці в країні та на міжнародному рівні після винесення смертних вироків щодо протестувальників.

Помилування має умовний характер, повідомило агентство IRNA. Серед іншого, не буде помилувано ув’язнених, звинувачених у шпигунстві. Вбивство, пошкодження чи підпал державних чи військових об’єктів також виключають можливість помилування.

Політичне керівництво Ірану перебуває під величезним тиском з того часу, як у середині вересня спалахнули загальнонаціональні протести. Спровокований смертю іранської курдянки Джини Махса Аміні в поліцейській дільниці, Тегеран поринув у найважчу політичну кризу за останні десятиліття. 22-річну дівчину було заарештовано майже п’ять місяців тому за порушення ісламських правил носіння одягу.

11 лютого Ісламська Республіка відзначає свою 44-ту річницю. У лютому 1979 року монархія Ірану було повалено після того, як Рухолла Хомейні повернувся із заслання до Парижа. Урочистості наступної суботи відзначають десятий день після прибуття Хомейні до столиці Тегеран. Хаменеї обійняв посаду політичного та релігійного лідера у 1989 році. За 83-річним президентом залишається останнє слово у всіх стратегічних питаннях.

Читайте також:  У Судані закінчився триденний термін припинення вогню

Читайте також:

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я