Путін назвав умову повторного виходу із зернової угоди

14

І пообіцяв надати бідним країнам 500 тисяч тонн зерна безплатно.

Путін назвав умову повторного виходу із зернової угоди

Володимир Путін повідомив президенту Індонезії, що Росія відновлює реалізацію «зернової оборудки». Про це йдеться у прес-релізі, опублікованому на сайті Кремля 2 листопада. А також повідомив умову повторного виходу із зернової угоди.

Читайте також: Зерно подешевшало з поверненням Росії у зернову угоду.

Головна умова повторного виходу із зернової угоди

Президент обмовився, що Росія залишає за собою право вийти з неї, якщо дані Україною гарантії будуть порушені. За його словами, Туреччина, виступаючи у ролі посередника, отримала письмові гарантії від України у невикористанні чорноморських гуманітарних коридорів для військових цілей.

«Але у будь-якому разі, навіть у разі виходу Росії з цієї угоди ми, як і говорили раніше, готові будемо поставити весь обсяг зерна, який було поставлено з території України на адресу найбідніших країн, а це лише 4%», — зазначив Путін.

Президент додав, що постачання буде здійснено безкоштовно. І нагадав, що майже 46% поставленого в рамках угоди зерна відійшло до країн Європейського Союзу. Загалом за даними Центру координації ООН, який слідкує за реалізацією зернової угоди, за час її дії з України вивезли близько 9,7 млн. тонн зерна.

Росія надасть бідним країнам зерно безкоштовно

Путін окремо зазначив, що навіть у разі виходу РФ із угоди в майбутньому вона не перешкоджатиме постачання зернових з України до Туреччини. Такої домовленості досягнуто завдяки нейтралітету Туреччини у конфлікті в Україні та зусиллям президента Ердогана, спрямованим на забезпечення інтересів найбідніших країн. А Росія, у свою чергу, якраз збирається надати найбіднішим країнам значний обсяг зерна безплатно.

Раніше в Міноборони Росії заявили, що завдяки ООН та Туреччині вдалося отримати письмові гарантії від Києва щодо невикористання «зернового коридору» для ведення бойових дій проти Росії. Цього, на думку відомства, наразі достатньо для поновлення реалізації угоди. На тлі новин про повернення РФ до угоди ціна пшениці на товарній біржі Чикаго знизилася більш ніж на 6%.

Читайте також:  Як чеські надувні танки обманювали росіян

Питання продовження зернової угоди буде вирішено пізніше, безпосередньо перед тим, як закінчиться термін її дії, уточнили ТАРС у МЗС РФ.

Думка експертів

На думку політолога Георгія Бовта, це найкращий із можливих результатів загострення ситуації з постачанням зерна. Альтернативою була лише ескалація конфлікту, наприклад, удари по портах чи зерновозах. А це могло означати вступ у конфронтацію з турецькими суднами, які забезпечують прохід українських суховантажів гуманітарним коридором.

Росія збільшила експорт сільгосппродукції за рахунок інших напрямів, проте цього, мабуть, недостатньо. Про це говорить і бажання Росії передати безкоштовно 500 тисяч тонн зерна бідним країнам.
Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі вважає, що Путін одумався, усвідомивши репутаційні втрати, коли вихід із угоди ніяк не завадить її продовженню.

Директор консалтингової компанії Control Risks Оксана Антоненко вважає, що Путін за допомогою загроз щодо зернової угоди намагається викликати Захід на переговори щодо умов припинення війни в Україні. Президент РФ нещодавно сам про це заявляв. «Поки що це не спрацювало і я сумніваюся, що спрацює. Принаймні в найближчому майбутньому», — заявила Антоненко Bloomberg.

Втім, про провал російської дипломатії теж не можна сказати. Путін та Ердоган днями домовилися про створення у Туреччині великого міжнародного газового хаба, який дозволить реалізувати надлишки російського газу, які з’явилися після зупинки Північного потоку.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я