Хоча потенціал збільшення зростання закладено генетично, харчування також грає роль. Зокрема, недолік певних нутрієнтів може зупинити процеси зростання, а надлишок цукру в дієті пов’язаний із набором зайвої ваги та малорухомістю (що, знову ж таки, заважає витягнутися).
Зростання людини здебільшого залежить від генетичних факторів, які неможливо змінити. Однак середній зріст збільшився мінімум на 10 см за останні 50 років. На думку фахівців, причиною цього є покращення якості життя та зміна харчування.
Хоча на даний момент не існує наукових досліджень, присвячених впливу певних дієт на збільшення зростання — наявний обсяг інформації дозволяє назвати п’ять найважливіших нутрієнтів, недолік яких негативно впливає на зростання людей.
Що потрібно, щоб стати вищим?
Насамперед обмовимося, що більшість людей збільшення зростання можливе лише у підлітковому віці. Зокрема, пік зростання тіла у хлопчиків спостерігається у 13-14 років (у дівчаток – у 11-12 років); процеси тривають до 18-19 років – а потім сповільнюються.
При цьому вже через 10 років після досягнення повноліття зростання людини зазвичай починає зменшуватися – в середньому, у проміжок з 30 до 70 років чоловіки втрачають до 2.5 см висоти тіла, а жінки до 5 см. До моменту досягнення 80 років загальна втрата зростання може досягати 5 -7.5 см.
Основна причина зменшення зростання – зношування хрящової тканини хребта, зниження м’язової маси, а також загальні гормональні зміни в організмі. Крім іншого, свою роль ці процеси вносить розвиток остеопорозу.
Небезпечний остеопороз
Остеопороз – це прогресуюче захворювання, пов’язане зі зниженням щільності кісток. Наслідки — зменшення зростання у дорослому віці, порушення кісткової архітектури скелета, а також хворобливі переломи, що важко заліковуються.
Лікарі відзначають, що остеопороз у жінок виявляється в 4 рази частіше, ніж у чоловіків, причому в більш ранньому віці.
Кожна третя жінка після 50 років стикається з переломами, спричиненими постменопаузальним остеопорозом, причому ступінь летальності перевершує ракові захворювання.
Продукти збільшення зростання
Нижче наведено п’ять вітамінів і мінералів, які найбільше впливають на підтримку процесів росту. Зазначимо, що у випадку з кожним із них необхідно насамперед слідкувати за щоденним надходженням з їжею — а добавки вживати виключно за рекомендацією лікаря.
1. Вітамін Д
Дослідження говорять про те, що нестача вітаміну Д — одна з ключових проблем, що заважають організму повноцінно реалізувати закладену генетично програму зростання. Нестача цього нутрієнта у харчуванні призводить до послаблення кісток та зубів.
Крім того, щоденне отримання достатньої кількості вітаміну Д допомагає організму засвоювати фосфор і кальцій, а також перешкоджає розвитку рахіту (це захворювання здатне викликати погіршення постави та викривлення кісток ніг).
2. Вітамін В1
Вітамін В1 – речовина, необхідна організму для метаболізму енергії та для зростання. Його недолік у харчуванні негативно впливає на вуглеводний обмін і здатність засвоювати амінокислоти з розгалуженим ланцюгом — що може призводити до погіршення роботи нерівної системи.
Продукти:
- соняшникове насіння
- бурий рис
- свинина
- зелений горошок
- горіхи
3. Вітамін В2
Рибофлавін – один з найважливіших водорозчинних вітамінів, необхідний для здійснення багатьох біологічних процесів. Він необхідний для росту шкіри, волосся та нігтів. Нестача вітаміну В2 порушує засвоєння низки вітамінів і мінералів (наприклад, заліза) і погіршує функцію мітохондрій.
Продукти:
- яловича печінка
- мигдаль
- гриби
- червоний перець
- зелений горошок
4. Вітамін С
Крім функції антиоксиданту, вітамін С необхідний для синтезу колагену – складного білка, що формує тканини організму і впливає на зростання. Дослідження свідчать, що вітамін С позитивно впливає щільність кісток — що допомагає збільшувати і підтримувати зріст.
Продукти:
- червоний перець
- болгарський перець
- броколі
- ківі
- цитрусові
5. Кальцій
Кальцій – мінерал, найпоширеніший в організмі людини. До 99% його сумарних запасів у тілі міститься у зубах і кістках, формуючи їхню структуру та впливаючи на зростання. Плюс, кальцій забезпечує передачу імпульсів від мозку до клітин, а також регулює роботу м’язів та серцево-судинної системи.
Продукти:
- сир
- сардини
- мигдаль
- листові овочі
- молоко та йогурт
Зв’язок між харчуванням та зростанням
Згідно з дослідженням, опублікованим у Журналі клінічних досліджень дитячої ендокринології, найбільш поширеною причиною затримки зростання дітей по всьому світу є хронічне неотримання вітамінів та мінералів, спричинене недоїданням та бідністю.
З іншого боку, в країнах, що розвиваються, населення масово страждає від ожиріння, викликаного надлишком ультра-обробленої їжі та швидких калорій — на тлі нестачі вітамінів. Цифра вживання цукру серед дітей та підлітків досягає 200-250 г на добу – при нормі 20-30 г.
Необхідно розуміти, що наявність зайвої ваги часто пов’язана з малорухливим способом життя як серед дорослих, так і серед підлітків. Зрештою, це негативно впливає на обсяг кісткової та м’язової маси організму, у чомусь навіть зупиняючи зростання.
Рекомендація для батьків
Зміна навичок харчування дітей починається зі зміни навичок харчування батьків. На практиці це означає, що раціон як дитини, так і дорослого повинен регулярно включати м’ясо, рибу, картопля/пасту/крупи, овочі та фрукти, сир та молочні продукти, олію та інші жири, а також горіхи.
Соки, газування, солодощі та снеки (наприклад, чіпси або сухарики) – продукти, що складаються з “порожніх калорій”, які легко призводять до набору ваги. Крім цього відомо, що діти не люблять смаку овочів — він здається їм надмірно гірким. Тому необхідно вводити овочі до раціону поетапно.
Висновок
Хоча потенціал збільшення зростання закладено генетично, харчування також грає роль. Зокрема, недолік певних нутрієнтів може зупинити процеси зростання, а надлишок цукру в дієті пов’язаний із набором зайвої ваги та малорухомістю (що, знову ж таки, заважає витягнутися).