Інсулін – що це таке? За що відповідає та як діє на організм?

644
інсулін

Інсулін – гормон, який регулює вуглеводний обмін в організмі людини. Фактично він відповідає за переробку енергії вуглеводів в енергію для потреб метаболізму.

Інсулін – гормон, який регулює вуглеводний обмін в організмі людини. Фактично він відповідає за переробку енергії вуглеводів в енергію для потреб метаболізму. Також інсулін впливає на процеси запасання та вивільнення калорій з енергетичних депо.

Як саме інсулін контролює вміст глюкози у крові? У чому полягає зв’язок підвищеного рівня інсуліну з ожирінням та набором зайвої ваги? Чи впливає цей гормон на рівень тестостерону у чоловіків? Чому діабетикам потрібні ін’єкції інсуліну?

Інсулін – що це?

Інсулін – це гормон білкової природи, що виробляється у підшлунковій залозі. Він дозволяє використовувати вуглеводи для отримання енергії, а також впливає на вміст глюкози в крові – допомагаючи уникнути надмірно високих (гіперглікемія) та надмірно низьких (гіпоглікемія) значень.

інсулін

Принцип дії інсуліну будується у тому, що він дозволяє глюкозі проникати всередину клітин організму — приносячи енергію. Недостатнє вироблення цього гормону перешкоджає утилізації глюкози і підвищує рівень цукру в крові – що може бути небезпечним для здоров’я. У цьому випадку інсулін має вводитись ін’єкціями.

При надмірному виробленні інсуліну (що викликається, зокрема, надлишком швидких вуглеводів у харчуванні) у клітин формується стійкість до його дії — тобто, інсулінорезистентність. Досить часто це захворювання призводить до розвитку цукрового діабету 2 типу.

Історія відкриття

У 1869 році, з появою перших мікроскопів, у підшлунковій залозі були виявлені раніше невідомі групи клітин – з’ясувалося, що вони виробляють секрет, що відіграє роль у травленні. Оскільки зовні ці клітини схожі на острови, їх назвали інсулін (від латинського insula — острів).

Читайте також:  Сама людина не зможе помітити перші симптоми: захворювання очей, які можуть призвести до повної сліпоти

До 1920-х стала зрозуміла роль інсуліну у вуглеводному обміні, а також підтверджена здатність нормалізувати рівень глюкози при цукровому діабеті. У 1954 році було розшифровано структуру молекули інсуліну, а в 1960-х його почали одержувати штучним синтезом. Комерційне виробництво розпочалося у 1980-х.

Який інсулін впливає на організм?

Після вживання вуглеводних продуктів харчування рівень цукру в крові підвищується – що служить сигналом підшлунковій залозі, що починає виробляти інсулін. Він потрапляє в кровотік і прикріплюється до клітин – фактично забезпечуючи проникнення глюкози всередину.

інсулін

Найбільшою мірою від інсуліну залежить транспорт енергії у м’язову та жирову тканини. Сумарно вони становлять до 70% клітинної маси тіла, виконуючи такі функції, як рух, дихання та кровообіг. Крім цього, інсулін збільшує активність синтезу глікогену та допомагає м’язам запасати більше енергії.

Вплив на ожиріння та на набір ваги

До ефектів інсуліну відноситься здатність конвертувати глюкозу в тригліцериди – а також вплив на зниження надходження жирних кислот у кров. Говорячи простими словами, інсулін допомагає перетворювати вуглеводи на жирові відкладення, одночасно з цим перешкоджаючи їх спалюванню.

При цукровому діабеті 1 типу організм людини здатний виробляти достатньо інсуліну — вимагаючи ін’єкцій. Зазвичай це характеризується зниженою масою тіла. У свою чергу, діабет 2 типу (надлишкова вироблення інсуліну та зниження потенціалу його дії) найчастіше пов’язаний із набором зайвої ваги.

Вплив на тестостерон

Дослідження показують, що чоловіки з низьким рівнем тестостерону мають вищий шанс розвитку цукрового діабету 2 типу. Тестостерон допомагає регулювати рівень глюкози в крові – тоді як надмірне вживання швидких вуглеводів призводить до його зниження 2.

Однак підсумовувати вплив інсуліну на тестостерон однією фразою досить складно – існує безліч вторинних факторів. Незважаючи на це, ін’єкції інсуліну для діабетиків допомагають нормалізувати рівень гормонів у крові, включаючи рівень тестостерону.

Читайте також:  Що з борошняного можна їсти за цукрового діабету — і яка випічка допустима?

Чому підвищений інсулін?

Ключова причина підвищення вироблення інсуліну – високий рівень глюкози в крові, викликаний вживанням вуглеводів з великим глікемічним індексом. Прикладами подібних продуктів є цукор, солодощі, білий хліб, білий рис, різні джерела крохмалю.

інсулін

Якщо рівень глюкози в крові постійно підвищений, тіло починає виробляти все більше інсуліну, проте потенціал його дії знижується. Присутність у їжі насичених тваринних жирів, недостатня кількість клітковини та низький рівень фізичної активності посилює ці процеси.

Зрештою, може з’явитися інсулінорезистентність – виробляється багато інсуліну, але рівень глюкози в крові все одно зберігається високим. Це призводить до численних ризиків для здоров’я організму та нормальної роботи мозку, вимагаючи зміни підходу до харчування та регулярних занять спортом.

Висновок

Інсулін – один з найважливіших гормонів організму, що регулює процеси конвертації, запасання та витрачання енергії вуглеводів. Високий рівень інсуліну найчастіше спричинений неправильним харчуванням та малорухомим способом життя, призводячи до цукрового діабету та супутніх захворювань.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я