Повернення РФ у зернову угоду – результат тиску

16

Представник МЗС Олег Ніколенко спростував слова керівництва РФ щодо гарантій України.

Раніше представник Міноборони РФ Ігор Конашенков стверджував, що військові через Стамбул отримали від Києва якісь «гарантії тиші» у чорноморському гуманітарному коридорі. Це нібито дозволило Росії повернутися до рамок зернової угоди, з якої вона вийшла 29 жовтня.

Росія тоді відреагувала на удари по кораблям Чорноморського флоту. ЗСУ нібито запускали бойові дрони із зерновоза. За словами керівництва МЗС України, повернення РФ до гуманітарної ініціативи відбулося після дипломатичного тиску на президента Росії Володимира Путіна.

МЗС України: повернення Росії у рамки зернової ініціативи – привід для пропаганди

РФ презентувала історію по-своєму. За офіційною версією, озвученою російською пресою, керівництво України поступилося вимогам Кремля. Київ нібито дав турецьким посередникам гарантії не використати гуманітарний коридор для атак на кораблі Чорноморського флоту. Президент РФ Володимир Путін не відкидає повторного виходу з угоди. Це станеться, якщо Україна все ж таки скористається гуманітарним маршрутом у військових цілях.

Офіційний представник Українського МЗС Олег Ніколенко вважає ці твердження безпідставними. «У рамках зернової ініціативи Україна, Туреччина, ООН та Росія взяли на себе низку зобов’язань. Головне з них – забезпечити надійне функціонування гуманітарного коридору», – заявив він. Про жодні додаткові зобов’язання, за його словами, мови бути не може. Чинних домовленостей Україна не порушувала.

МЗС України: повернення до переговорів у поточній ситуації неможливе

За словами Олега Ніколенка, Кремлю довелося повернутись до виконання своїх зобов’язань під тиском. Свої зусилля доклали президент Туреччини Реджеп Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутеріш. “Разом ми знайшли слова, які дійшли до Путіна”, – повідомляє дипломат.

Президент України Володимир Зеленський назвав подію серйозною дипломатичною перемогою країни: «Російський шантаж ні до чого не призвів». За його словами, про це свідчить і зниження біржових розцінок на зерно та продовольство загалом. Однак Зеленський вважає, що РФ все одно продовжує впливати на зростання цін: «Кожен удар по нашій інфраструктурі, яка забезпечує світлом і теплом аргосектор, — це удар за рівнем життя людей, насамперед у країнах Африки та Азії».

Читайте також:  Іранські військові на місцях допомагають РФ із безпілотниками

Низка українських експертів, втім, вважає, що на лаврах спочивати зарано: РФ продовжить погіршувати ситуацію в Україні та світі. Головна мета – змусити Україну до переговорів. При цьому українське керівництво неодноразово заявляло, що дипломатія почне працювати тільки після повернення РФ до кордонів 1991 року.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я