Поруч із гробницею Тутанхамона розкопали піраміду невідомої цариці

8

Єгипетські археологи, проводячи дослідження в Саккарі, виявили піраміду невідомої раніше давньої цариці, а також схованку з трунами, муміями та артефактами. Вони розташовувалися поряд із гробницею Тутанхамона. Live Science.

Вчені зазначили, що раніше знаходили в Саккарі переважно поховання часів Стародавнього царства або Пізнього періоду. Але остання знахідка належить до періоду Нового царства, у якому жив і Тутанхамон (1550-1069 роки до нашої ери).

У ході досліджень археологи розкопали 22 сполучені між собою шахти глибиною від 9 до 18 метрів. Усередині зберігся величезний саркофаг із вапняку, а також 300 оригінально декорованих трун.

“Раніше вважалося, що поховання часів Нового царства не були поширені в цьому районі, так що це унікальне місце”, – розповів єгиптолог Захі Хавасс.

Кожна труна відрізнялася індивідуальним оздобленням і не була схожа на інші. Археологи зазначили, що декор залежав від того, хто був похований усередині – чоловік чи жінка. На поверхні було вказано ім’я покійного, а також зображено сцени з Книги Мертвих.

Мумії перебували у хорошому стані. За словами Захі Хавасса, це показує, що за часів Нового царства мистецтво муміфікації досягло найвищого розквіту. Цікаво, що в одній із трун лежала жіноча маска, виконана цілком із золота.

Але найцікавішою знахідкою стала піраміда на честь давньоєгипетської цариці, про існування якої історики раніше не підозрювали. Вдалося встановити, що її звали Нейт – але це ім’я не згадується в жодному письмовому джерелі.

“Це дивно – буквально переписати історію, додавши відомості про нову царицю”, – заявив Захі Хавасс.

Раніше повідомлялося, що археологи знайшли можливий вхід до гробниці Клеопатри. Це тунель під храмом Тапосиріс Магна.

.

Читайте також:  Винахідник жилетки з підігрівом розповів про її особливості

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я