Польща вимагає передати Україні винищувачі

24

Канцлер Шольц нещодавно вже відмовився від постачання винищувачів до України. Польський посол у Берліні пропонує знову порушити це питання на Мюнхенській конференції з безпеки.

Польща вимагає передати Україні винищувачі

Щодо постачання винищувачів в Україну посол Польщі в Берліні закликав ухвалити рішення на Мюнхенській конференції з безпеки. «Ми запропонували, щоб глави держав та урядів, які там зустрічаються, не тільки обговорили це питання, але й прийняли рішення», – сказав посол Даріуш Павлос в інтерв’ю Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND, понеділок). Передати Україні винищувачі на думку польської сторони слід негайно – політика нерішучості та зволікання була б контрпродуктивною, як у разі постачання бойових танків на Україну.

Після обіцянки Німеччини поставити Україні танки Leopard 2, її президент Володимир Зеленський зажадав бойові літаки, «ракети дальньої дії» та більше артилерії для оборонної боротьби з Росією. Польща чинила значний тиск на Німеччину під час дискусії щодо постачання бойових танків.

Лідер парламентської фракції СДПН Рольф Мютценіх підкреслив у неділю ввечері у програмі ARD «Репортаж з Берліна»: «Червона риса, звичайно, полягає в тому, що постачається зброя, яка може мати дуже сильний вплив і на російську територію». Канцлер Німеччини Олаф Шольц (СДПН) відкинув постачання винищувачів до України.

Варшава не хоче йти поодинці на постачання винищувачів

Уряд Польщі ясно дав зрозуміти, що підтримає, якщо НАТО вирішить поставити Україні винищувачі. «Що стосується питання про винищувачів, Польща не хоче йти тут самотужки, але ми вважаємо, що це рішення має бути ухвалене консенсусом серед західних союзників», – наголосив посол Павлос.

Мюнхенська конференція з безпеки, найважливіша зустріч експертів у галузі політики безпеки у всьому світі, пройде з 17 по 19 лютого в готелі Bayerischer Hof. Це перша безпекова конференція з початку агресивної війни Росії проти України. Від України в Мюнхені очікуються міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр оборони Олексій Рєзніков.

Читайте також:  Німецька міна спалила російську БМП на Донбасі

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я