Під льодами Антарктиди знайшли процвітаючі колонії мікроорганізмів

21

Під шельфами плавучого льоду в Південному океані можуть ховатися великі зарості фітопланктону, заявили полярні океанографи з Оклендського університету в Новій Зеландії. Це відкриття може суттєво змінити уявлення вчених про морську екосистему Антарктиди. Frontiers in Marine Science.

Відомо, що фітопланктон розмножується завдяки фотосинтезу, а для фотосинтезу необхідне сонячне світло. Вчені вважали, що у темних областях під товщею льоду мікроорганізми не можуть поширюватися.

Але нещодавно під арктичними льодами виявили ознаки цвітіння фітопланктону. Вони виявлялися в міру того, як льодовики ставали більш тонкими та фрагментованими. Вчені вирішили перевірити, чи такі процеси можуть відбуватися і на Південному полюсі.

Команда використовувала плавучі вимірювальні прилади. Їх показники звіряли із супутниковими даними та результатами кліматичних моделей. Дослідження показало, що на всіх ділянках відзначалося «збільшення фітопланктону перед відступом морського льоду».

“У багатьох випадках ми спостерігали значне цвітіння”, – зазначив автор дослідження Крістофер Хорват.

З 2014 до 2021 року океанографи провели 2197 вимірювань. Підсумувавши показники, вони заявили, що 50% (або навіть більше) підлідної Антарктики може підтримувати цвітіння фітопланктону під льодом. Це пов’язано з тим, що морський лід розпадається на окремі крижини. На ділянки відкритої води падає сонячне світло, і це підтримує життєдіяльність мікроорганізмів. Під час сезонного відступу морського льоду фітопланктон починає зростати особливо інтенсивно.

Фітопланктон являє собою «дно» харчового ланцюга. Він значно впливає на всю місцеву флору і фауну. Вчені планують продовжувати дослідження та встановити, як цвітіння мікроорганізмів позначиться на інших формах життя під льодом.

Раніше повідомлялося, що на заході Антарктиди знайшли велику підлідну річку. Вона може прискорювати танення крижаного масиву.

.

Читайте також:  Вчені MIT виявили причину стабільності клімату Землі

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я