Незручна ніч для сквотерів у Лютцераті

17

Окупація Лютцерату стає випробуванням на міцність для супротивників видобутку вугілля. Вітер та погода кидають виклик активістам. Деякі залишаються у тунелях.

 

Незручна ніч для сквотерів у Лютцераті

Сили екстреної допомоги Федерального агентства з надання технічної допомоги Німеччині (THW) у п’ятницю ввечері не змогли вивести з укриття активістів, які перебувають у тунелі під містом Лютцерат, де видобувається буре вугілля. Представник поліції повідомив рано вранці у п’ятницю, що THW завершила операцію. Коли буде зроблено нову спробу витягнути активістів, наразі невідомо.

Представник поліції раніше заявив, що вони не мали зорового контакту з людьми, але могли розмовляти з ними. У четвер стало відомо, що активісти, очевидно, забарикадувалися в підземному тунелі.

Представник гурту Lützerath lebt сказав, що люди знаходилися на глибині близько чотирьох метрів під землею. Вона сказала, що активісти готувалися до цього та активно вирішили діяти. “Щойно тут з’явиться важка техніка, як тільки почнуться роботи з зносу або очищення, тунель може обрушитися, і їхнє життя опиниться під загрозою”, – сказала вона. Акція в тунелі – одна з багатьох форм протесту, які використовують кліматичні активісти, щоб завадити виселенню Лютцерату.

Незручна ніч для скваттерів

За словами представника поліції, протягом ночі не повинно бути жодних нових виселень із будинків чи будинків на деревах. Однак поліція вживе заходів, якщо активістів доведеться рятувати з потенційно небезпечних положень, як це було у випадку з акцією у тунелі. Спочатку все було інакше.

Хоча багато захисників Лютцерату вже добровільно поїхали, а поліція частково очистила будинки та самобуди, активісти все ще перебувають на місці. «Ми, звичайно, триматимемо тут майданчик до великої демонстрації у суботу», – сказав представник «Lützerath lebt». «Але навіть якщо Лютцерат, село, піде, у нас залишиться мережева взаємодія та освітня робота, яку ми проводили тут і яка нас пов’язувала. Ми рухатимемося далі і шукатимемо нові місця опору».

Читайте також:  Мартіна Клемент – новий держсекретар з цифрових питань

Активісти кліматичного руху, що залишилися, завзято йшли вперед у некомфортну погоду. При зливі, сильному вітрі і температурі нижче десяти градусів вони залишалися в самовільно збудованих будинках або самобудах рано вранці в п’ятницю. Спочатку поліція не евакуювала більше сквотерів протягом ночі.

Поліція припинила захоплення штаб-квартири Партії зелених у Північному Рейні-Вестфалії

Після більш ніж десяти годин роботи поліція припинила захоплення штаб-квартири партії «Зелених» у Північному Рейні-Вестфалії рано-вранці в п’ятницю. Про це повідомив уранці представник партії. Активісти не хотіли йти добровільно. Тому сторона мала використовувати свої доміцильовані права. За словами представника поліції, виселення пройшло мирно. З чим наразі зіткнуться активісти, вчора ввечері було невідомо.

Близько 30 активістів із кількох організацій із захисту клімату зайняли офіс партії у Дюссельдорфі у четвер вдень. Вони хотіли висловити протест проти позиції Партії зелених щодо виселення села Лютцерат. Оскільки, за словами представника партії, у минулому вже виникали ситуації, що загрожують співробітникам, партія повідомила про це поліцію.

Під час акції альянс «Lützerath Unräumbar» зажадав «мораторію, щоб зупинити безглузде та небезпечне виселення у рейнському районі видобутку бурого вугілля». Крім того, окупанти хотіли провести особисті переговори з міністром енергетики Північного Рейну-Вестфалії Моною Нойбаур (зелені).

Міністр не дотримався цієї вимоги. Однак, за словами прес-секретаря партії, було кілька пропозицій щодо переговорів, які не було прийнято. Активісти, з іншого боку, звинуватили «зелених» у тому, що вони впираються і не реагують на їхні вимоги. Виселення вночі, без розголосу, було боягузтвом, заявили вони у п’ятницю вранці.

Лідер партії штату Тім Ахтермайєр у четвер назвав ці дії неприйнятною формою політичного шантажу. «Ми не вважаємо заняття наших офісів відповідним засобом. Тим більше, що у минулому ми робили пропозиції щодо переговорів». Так буде й у майбутньому.

Читайте також:  Криза в Малі та Буркіна-Фасо: Стратегія Німеччини в Сахелі

Окупація стала другою акцією кліматичних активістів у штаб-квартирі партії штату цього тижня. У вівторок один із альянсів Дюссельдорфа розвантажив перед офісом 250 кілограмів брикетів бурого вугілля. Метою було символічно дорікнути партії, що вона «більше не є партією захисників клімату, а є партією вугілля».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я