На Сонці помітили гігантську “змію”

6

Космічний апарат Solar Orbiter відобразив незвичайне явище на Сонці. Воно схоже на «змію», що прослизнула поверхнею зірки, повідомляє Європейське космічне агентство.

Насправді «змія» є потік холодних атмосферних газів, які пробивалися крізь магнітне поле. Апарат зафіксував її 5 вересня 2022 року – тоді він летів до Сонця, щоб досягти максимального зближення 12 жовтня.

Зображення “змії” були зроблені за допомогою інфрачервоного тепловізора. Вчені визначили, що їй знадобилося близько трьох годин, щоб пройти від одного боку Сонця до іншого. З урахуванням розмірів світила вона рухалася зі швидкістю близько 170 кілометрів на секунду.

Подальші дослідження показали, що змія вирвалася з активної області на поверхні Сонця. Пізніше у цій галузі відбулося виверження, під час якого мільярди тонн плазми було викинуто до космосу. Очевидно, “змія” була його попередницею.

Близькі спостереження за Сонцем дозволяють краще зрозуміти природу таких явищ, як сонячні спалахи та викиди. Вчені відзначили, що плазма від виверження випадково пройшла над сонячним зондом NASA Parker і він встиг виміряти вміст викиду.

Раніше зонд Solar Orbiter уперше зафіксував магнітні коливання на Сонці. Ці явища відомі як магнітні перемикачі.

.

Читайте також:  Зірка-довгожитель спростувала теорію появи чорних дірок

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я