Мільйони на повернення? Борис Джонсон отримав велику пожертву

140

Борис Джонсон отримав пожертву у розмірі 1 млн фунтів стерлінгів від британського підприємця. Це не єдина велика сума, зібрана екс-прем’єром останнім часом. Чи хоче він повернутися на посаду прем’єр-міністра?

 

Мільйони на повернення? Борис Джонсон отримав велику пожертву

Одна з найбільших в історії Великобританії одноразових пожертв розпалює спекуляції про повернення Бориса Джонсона в політику. «Це нове пожертвування у розмірі 1 мільйона фунтів стерлінгів робить цілком очевидним, що він не збирається йти», – прокоментував Джон Крейг, головний кореспондент Sky News. З погляду часу, мега-пожертву, яку було зроблено ще в грудні, оприлюднено у хвилюючий момент.

Нещодавно колишній прем’єр-міністр Джонсон виступив із промовою в ексклюзивному лондонському клубі «Карлтон» – щось на кшталт неофіційної штаб-квартири його Консервативної партії – яку деякі спостерігачі вже інтерпретували як стартовий постріл його кампанії. Офіційно йшлося про відкриття портрета – нагороди, яка вручається всім колишнім главам урядів.

Виступ розглядається як напад на Сунака

Але насправді промову Джонсона, яку присутні назвали «бурхливою», сприйняли як напад на прем’єр-міністра Ріші Сунака та доказ його власних амбіцій. “Продовжуйте боротися (…) за динамічну глобальну Британію з низькими податками”, – крикнув Джонсон, звертаючись, зокрема, до присутніх. Декілька тижнів тому Сунаку довелося неохоче оголосити про підвищення податків.

І ось тепер пожертва, еквівалентна приблизно 1,13 мільйона євро, яка була опублікована в Реєстрі випадкових доходів британських членів Палати громад, надійшла в офіс Джонсона. Його автором є британський підприємець у галузі технологій Крістофер Харборн. Бізнесмен, який живе в Таїланді близько 20 років, вважається одним із найважливіших фінансистів Brexit у країні. У минулому він пожертвував близько шести мільйонів фунтів стерлінгів колишньої партії Brexit правого крила Найджела Фараджа, однієї з рушійних сил виходу з ЄС, як повідомляє газета Guardian.

Читайте також:  Британський флот розслідує справу про домагання на борту

Brexit: Джонсон рекламує себе як хулігана

У своїй промові в клубі “Карлтон” Джонсон навів переконливі аргументи на користь того, що консерватори повинні агресивно використовувати Brexit. «Лише одна партія справді вірить у Brexit», – сказав він. “І коли люди зрозуміють це, політична динаміка зміниться”. Повідомлення: Прем’єр-міністр Сунак, хоч і був прихильником Brexiteer весь цей час, надто нерішучий. За його словами, швидше, потрібен «яструб», щоб скористатися можливими можливостями виходу з ЄС. Іншими словами, хтось на зразок Джонсона.

Свою пожертву в мільйон доларів Харборн показує, що тільки він довіряє Джонсону реалізацію Brexit, а також поворот від катастрофічних рейтингів Торій у опитуваннях, пише політичний ветеран Крейг. «Якщо коли-небудь і був потрібний доказ того, що містер Джонсон і його улюблені фанати задумують повернення, щоб врятувати – як вони вважають – Консервативну партію від нищівної поразки на виборах при Ріші Сунаку, то це воно». Опитування громадської думки показують, що опозиційна лейбористська партія має всі шанси перемогти на загальних виборах, призначених на 2024 рік.

1,2 мільйона фунтів стерлінгів доходу як спікера

Мільйон Харборна – далеко не єдина велика сума, яку Джонсон заробив після відходу з Даунінг-стріт у вересні. У реєстрі зазначено, що 58-річний президент отримав трохи більше 250 000 фунтів стерлінгів як гонорар за два виступи у грудні. Таким чином, його загальний дохід як спікера після виходу з уряду становив близько 1,2 мільйона фунтів стерлінгів. Він також, мабуть, безоплатно користувався розкішною лондонською нерухомістю, що належить діловій парі Бемфорд. У реєстрі Джонсон зазначає, що Бемфорди жертвують йому на оренду у розмірі 10 000 фунтів на місяць.

Джонсон ще не сказав, чи має він намір повернутися. Однак той факт, що він так і не пробачив свого відходу з Даунінг-стріт, якого його змусила власна фракція, вважається безперечним. Після відставки свого короткострокового наступника Ліз Трус він вже робив нову спробу, але потім відмовився від неї на користь Сунака. Досі незрозуміло, чому. На партійній базі Джонсон у сорочці з рукавами явно популярніший, ніж чинний прем’єр-міністр. Місцеві вибори на початку травня наразі розглядаються як можлива дата для нової боротьби за посаду прем’єра. Якщо Торії зазнають очікуваної важкої поразки, Джонсон може здатися рятівником, якого вони потребують.

Читайте також:  Штайнмайєр захищає лінію Німеччини щодо постачання зброї.

Проте до цього можна було вирішити, чи має плани щодо повернення реальний шанс. Незабаром парламентський комітет, який розслідує справу Partygate про закриті вечірки на Даунінг-стріт, планує викликати колишнього прем’єр-міністра. Якщо члени парламенту дійдуть висновку, що Джонсон свого часу збрехав парламенту, політична кар’єра Джонсона на якийсь час закінчиться. Нещодавно стали відомі нові подробиці, які суперечать заявам Джонсона про те, що під час локдауну правила завжди дотримувалися.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я