Масштабні протести проти судової реформи

26

Вже близько чотирьох місяців по всій країні відбуваються масштабні акції протесту проти спірного проекту. Особливо великі мітинги відбуваються у Тель-Авіві.

Ізраїль: масштабні протести проти судової реформи

У суботу ввечері в Ізраїлі пройшов черговий мітинг проти судової реформи, запланованої урядом. За повідомленнями ЗМІ, близько 100 000 людей протестували у прибережному місті Тель-Авів проти політики правого релігійного уряду Біньяміна Нетаньяху. Тисячі людей також вийшли на вулиці в інших містах, часто махаючи біло-блакитним ізраїльським прапором.

Величезні протести проти спірного плану відбуваються по всій країні вже близько чотирьох місяців. Коаліція Нетаньяху хоче, щоб судова реформа обмежила вплив Верховного суду та розширила позиції уряду. Вона звинувачує суд у надмірному втручанні у політичні рішення. У майбутньому парламент зможе скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів. Критики вбачають поділ влади під загрозою та попереджають про кризу держави, якщо реформа буде реалізована таким чином.

Нетаньягу спочатку призупинив плани реформи у березні. Однак переговори між урядом та опозицією за посередництва президента Іцхака Герцога досі не привели до угоди. Тому противники судової реформи побоюються, що уряд може зробити новий ривок для реалізації цих планів.

Однак спочатку уряд має ухвалити бюджет на поточний та наступний рік. Якщо вона не зробить цього до 29 травня, парламент буде автоматично розпущений і будуть потрібні нові вибори. Умовою своєї підтримки ультраортодоксальні партії вимагають ухвалення закону, який де-факто звільнить суворо релігійних чоловіків від служби в армії. Це викликає великий гнів у ліберальному таборі.

Читайте також:  Мішель Аун залишив президентський палац Лівану

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я