Київ повідомляє про перехоплені ракети

17
У своїх зусиллях домогтися від Росії репарацій за руйнівну військову шкоду в Україні Київ бачить свою силу в Раді Європи. «Важливо, що Європа така єдина на користь чесного мирного плану», – сказав учора у своєму вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Раніше, за підсумками саміту в Ісландії, 46 держав Ради Європи ухвалили кілька рішень, які мають сигнальний ефект: Вони ухвалили реєстр військових руйнувань в Україні, вимагали повернення всіх дітей, депортованих до Росії, та створення спеціального трибуналу. Сьогодні вранці було оголошено чергову загальнонаціональну повітряну тривогу, зі столиці Києва долинали вибухи зенітних ракет. Київ повідомляє про перехоплені ракети.

Зеленський дякує Європі за підтримку

«Рада Європи ухвалила важливе рішення: У підсумковій резолюції саміту в Ісландії підтримано українську формулу світу», – сказав Зеленський. Він подякував усім європейським лідерам і всім країнам-членам Ради Європи за їхню позицію.

Збитки, завдані агресивною війною, яка триває вже майже 15 місяців, мають бути задокументовані Радою Європи, щоб Росія могла нести за неї відповідальність. У столиці Ісландії Рейк’явіку 40 із 46 держав організації – незалежної від Європейського Союзу – заявили про свою готовність приєднатися до реєстру збитків або зробити це у майбутньому. Туреччина, Угорщина, Азербайджан та Сербія поки що не хочуть брати участь. Реєстр вважається першим кроком на шляху до можливих компенсаційних виплат України.

Формула світу Зеленського включає, серед іншого, вимогу повного виведення всіх російських військ із чорноморського півострова Крим та з інших окупованих територій України. Вона також вимагає виплати репарацій Росії та передбачає створення міжнародного трибуналу для суду над політиками та військовими, відповідальними за війну.

Гутерріш про зернову угоду: «Хороша новина для всього світу».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав продовження зернової угоди між Росією та Україною “хорошою новиною для всього світу”. Гутерріш заявив у Нью-Йорку, що хоча деякі питання залишаються невирішеними, представники України, Росії, Туреччини та ООН працюють над пошуком рішень. Угода важлива для глобальної продовольчої безпеки – і тому, що вона показує, що «навіть у темну годину завжди є проблиск надії і можливість знайти рішення, які допоможуть усім».

Читайте також:  Бербок обговорить у Фінляндії та Швеції їх вступ до НАТО

Раніше уряд Туреччини оголосив, що Росія та Україна домовилися про продовження зернової угоди на два місяці. Представники обох країн підтвердили продовження дії зернового коридору за посередництва ООН до 18 липня. Він дозволяє здійснювати контрольований експорт зерна із чорноморських портів Одеси, Чорноморська та Південного (Південного).

Спеціальний посланник Китаю під час переговорів в Україні

Спеціальний посланник Китаю Лі Хуей провів переговори в Україні щодо мирного врегулювання війни з Росією. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба докладно поінформував його про «принципи відновлення міцного та справедливого миру», повідомив учора український уряд. Кулеба наголосив, що Україна «не приймає жодних пропозицій, які передбачають втрату її території чи заморожування конфлікту».

Це був перший раз, коли Китай направив високопоставленого дипломата до країни, атакованої Росією, з початку війни 24 лютого 2022 року. Наразі Лі очікують у Москві, де у березні президент Сі Цзіньпін був прийнятий лідером Кремля Володимиром Путіним. Китай звинувачують у тому, що він дуже близький до Росії-агресора, і в минулому він піддавався широкій критиці, навіть коли виступав за умиротворення конфлікту, оскільки виражене в ньому ставлення Пекіна розглядалося як дружнє односторонньо Росії.

Київ повідомляє про перехоплені ракети, смертельні випадки у Херсоні та Донецьку

Щонайменше троє людей загинули внаслідок вчорашнього артилерійського обстрілу російською артилерією Херсонської області на півдні України. Серед загиблих був п’ятирічний хлопчик, повідомили українські ЗМІ з посиланням на місцеву владу. Двоє людей також отримали серйозні поранення внаслідок обстрілу села Зеленівка.

П’ятеро людей загинули від обстрілу Україною в контрольованому Росією Донбасі. Крім того, 23 людей було поранено внаслідок обстрілів у Донецькій області, повідомило російське державне агентство ТАРС із посиланням на місцеву владу. Незалежна інформація про події у зоні бойових дій не може бути перевірена.

Читайте також:  Війна в Україні 18 січня

Москва: батарею Patriot знищено – США: тільки пошкоджено

Уряд США заперечує інформацію Росії про нібито знищення системи протиповітряної оборони Patriot, повідомляють американські ЗМІ. Батарея, яка використовується для захисту столиці Києва, отримала лише незначні пошкодження та може бути використана, йдеться у повідомленнях із посиланням на «анонімні військові джерела».

Російські військові, з іншого боку, підтвердили заяву про знищення майже повної системи Patriot. Як підтвердило вчора Міністерство оборони в Москві, посилаючись на «достовірно підтверджені дані», атака 16 травня гіперзвуковою ракетою типу «Кинжал» знищила не лише систему радіолокації наведення батареї, а й п’ять пускових майданчиків. З’ясувати правду у війні піару неможливо.

Сьогодні вранці влада Києва знову повідомила про перехоплені ракети. Постраждали три райони на східному березі Дніпра. Одна нежитлова будівля спалахнула від уламків, що впали. Наразі інформації про можливі жертви не надходило.

Що принесе день

На фронтах у східній Україні знову очікуються запеклі бої.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я