Війна проти України: така ситуація

27

Війна ось-ось досягне вирішального моменту? Так стверджує український президент – завдяки допомозі Заходу російський наступ ось-ось провалиться. Новини з першого погляду.

 

Війна проти України: така ситуація

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Росії залишилося не так багато зробити у її війні проти України. Постачання зброї та інша допомога «особливо важливі зараз, коли відчувається, що російська агресія наближається до моменту, коли вона може зірватися», – сказав 45-річний президент у своєму щоденному відеозверненні вчора ввечері.

Тим часом Москва відкинула звинувачення США після аварії військового безпілотника в Чорному морі і висунула звинувачення проти самого Вашингтона. Лідер Кремля Володимир Путін отримав у Москві моральну підтримку від сирійського лідера Башара Асада, який позиціонує себе у війні за Росії.

Зеленський: Постійний тиск на Росію необхідний

Завдяки допомозі Заходу, Зеленський вважає, що російський наступ близький до моменту провалу. Але постійний тиск на Росію необхідний, зажадав він. У своєму відеозверненні Зеленський також торкнувся рішень, ухвалених учора на черговому засіданні так званого Рамштайнського формату.

Цей формат – названий на честь американської авіабази Рамштайн у землі Рейнланд-Пфальц, де проходили кілька зустрічей по Україні – використовується для координації постачання зброї Києву. Було ухвалено рішення про постачання боєприпасів та засобів протиповітряної оборони, сказав він. Останнім часом почастішали повідомлення про брак боєприпасів у обох сторін.

Військовий інцидент приваблює кола

Тим часом, аварія американського військового безпілотника над Чорним морем продовжує набирати обертів. Учора ввечері Кремль також висловився із цього приводу і вже поклав провину за аварію на Вашингтон. «Напевно, тим, хто не має права, не треба було туди літати, тоді все було б чисто», – заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков в ефірі російського державного телебачення. Раніше США висували звинувачення, зокрема у тому, що російські винищувачі скинули паливо на безпілотник. За даними Пентагону, безпілотник летів у міжнародному повітряному просторі.

Читайте також:  Каспаров отримав "Премію за свободу ЗМІ" за критику Путіна

Військовий інцидент посилив глобальні побоювання з приводу ескалації війни та втягування у конфлікт нових держав. “Всі інциденти, які провокують зіткнення між двома наддержавами, двома найбільшими ядерними державами, ведуть до великих ризиків”, – прокоментував ці побоювання міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в ефірі державного телебачення. Тим часом Міністерство оборони Росії оголосило, що на прохання Вашингтона міністри оборони Сергій Шойгу та Ллойд Остін поговорили телефоном. Шойгу говорив про провокацію з боку американських військових.

Начальник штабу США: Не хочемо збройного конфлікту з Росією

Начальник штабу США Марк Міллі наголосив, що Сполучені Штати не хочуть ескалації після інциденту над Чорним морем. «Інциденти трапляються. І ми явно не хочемо збройного конфлікту з Росією», – сказав Міллі учора у Вашингтоні. Він відповів на запитання, чи є інцидент актом війни.

Україна: Зеленський звільнив трьох губернаторів областей

Зеленський звільнив губернаторів Луганської, Одеської та Хмельницької областей. Сергій Гайдай, Максим Марченко та Сергій Хамалій були звільнені на його власне прохання, згідно з опублікованими вчора указами. Ходять чутки, що Гайдай невдовзі стане послом у Казахстані.

47-річний Гайдай очолював адміністрацію неспокійного східноукраїнського регіону Луганськ із жовтня 2019 року. Він значною мірою перейшов під контроль Москви після російського вторгнення трохи більше ніж рік тому. Тим часом Марченко хоче повернутися до армії, де він очолював бригаду в званні полковника до призначення губернатором.

Правитель Сирії підтримує російську війну

Під час першого візиту до Москви з початку війни сирійський лідер Асад висловив підтримку Путіну. Він хотів скористатися моментом, щоб підтвердити позицію Сирії на підтримку «спеціальної операції», сказав Асад учора у Кремлі, повідомляє агентство «Інтерфакс». У Росії війну проти України називають спецоперацією.

Читайте також:  Чому в Time назвали Володимира Зеленського людиною року

Асад прибув до російської столиці у вівторок увечері з неоголошеним візитом. Після покладання вінка до Могилі Невідомого Солдата біля Кремлівської стіни він також зустрівся вчора з Путіним для переговорів. Серед іншого, він подякував Росії за допомогу після землетрусів у Сирії та Туреччині у лютому. Путін та Асад раніше зустрічалися у вересні 2021 року, коли сирієць також приїжджав до Москви.

Що день принесе

Путін бере участь у щорічних зборах Російської спілки підприємців та промисловців. На зустрічі значну роль відіграватиме вплив війни та санкцій на російську економіку. Існують також припущення про те, чи Путін не натякає на орієнтацію країни на війну і командну економіку.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я