Перший штат США, який заборонив Тікток

86
Монтана стала першим штатом США, який заборонив розроблений у Китаї додаток для соціальних мереж Tiktok. Перший штат США, який заборонив Тікток: «Щоб захистити особисті та приватні дані жителів штату Монтана від китайської комуністичної партії, я заборонив Tiktok у Монтані», – написав учора в Твіттері губернатор-республіканець Грег Джанфорте після підписання законопроекту, ухваленого Палатою представників штату в квітні.

Нове правило заборонить магазинам додатків пропонувати програму з 1 січня 2024 року, і Tiktok більше не матиме права вести бізнес у північно-західному штаті. За кожен день, коли програма залишатиметься доступною, постачальники додатків повинні будуть сплатити штраф у розмірі 10 000 доларів. Користувачам штраф не загрожує. Ті, у кого програма вже встановлена ​​на пристрої, не постраждають. TikTok спочатку не відреагував на ухвалу.

TikTok, що належить китайській інтернет-компанії Bytedance, перебуває під сильним політичним тиском у США. Адміністрація президента Джо Байдена вже заборонила програму на мобільних телефонах державних службовців. Причиною цього є побоювання, що китайська влада та спецслужби можуть використовувати Tiktok для збору інформації про американців та надання на них політичного впливу. Наприкінці березня босу Tiktok Шоу Зі Чу довелося відповідати на запитання у Конгресі США. Він зустрів недовіру і неприйняття як республіканських, так і демократичних членів Конгресу.

Монтана як взірець?

Монтана, населення якої становить трохи більше мільйона людей, є першим штатом, де прийнятий такий далекосяжний закон. Очікуються судові позови проти заборони Тіктока. Критики вбачають, зокрема, загрозу праву на свободу слова. Тому дії влади Монтани розглядаються як перевірка можливої ​​заборони по всій території США. Технічно, однак, таку блокаду легко оминути.

Tiktok має понад мільярд користувачів і є найуспішнішою неамериканською онлайн-платформою у західних країнах. Компанія відкидає всі підозри та підкреслює, що не вважає себе дочірньою компанією китайської групи. Bytedance на 60 відсотків належить західним інвесторам, а її штаб-квартира знаходиться на Кайманових островах у Карибському басейні. Критики стверджують, що за частки 20 відсотків китайські засновники утримували контроль завдяки вищому праву голосу, і що Bytedance має велику штаб-квартиру в Пекіні.

Читайте також:  Таліби в Афганістані проводять багато арештів

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я