Користь кленового та березового соку: поради збирачів із Центрального ринку Лієпаї

125

Хоч весна поки що дуже зимова, але природа прокидається, а значить, час збирати та пити кленовий та березовий сік. Досвідчені збирачі кажуть, що цього року напрочуд коротким був сезон кленового соку, а берези дають соку набагато більше, ніж зазвичай, повідомляє Латвійське радіо 4.

На території просто неба Лієпайського Центрального ринку, він же – Петертиргус – народу небагато, і продавців, і покупців. Чи ранок робочого дня тому причиною, чи погода – холодно. На кількох прилавках серед іншого товару є і березовий сік – рух соку почалося пару тижнів тому.

Микола Картенко із Калвенської волості займається збиранням і кленового, і березового соку. Говорить, що кленовий сік можна збирати практично всю зиму – якщо погода сприяє. Масовий збір починається, коли вдень температура плюсова, але земля ще замерзла і бувають нічні заморозки:

“І клен [овый сок] збирається буквально два, максимум три тижні, поки земля не розмерзлася. Як відтає земля, клен припиняє свою репродуктивну діяльність. Цього року сезон був дуже короткий, він розпочався наприкінці лютого та у середині березня закінчився”.

Отже, треба запасатися. Справа давно поставлена ​​на потік у всіх сенсах – Микола з дружиною Айєю не тільки свіжі кленовий та березовий соки збирають та продають, але також роблять свіжоморожені соки та пастеризовані з добавками – м’ятою, мелісою, журавлиною та апельсином. Наразі торгують свіжомороженим кленовим соком: “У нас велика морозилка. Під час збирання частина йде на продаж, свіжий сік, а решта йде у морозилку. Потім ці надлишки в термоящиках привозяться у замороженому вигляді ринку. Народ уже знає, звик. Вони беруть заморожений сік, будь-який, або березовий, або кленовий, свіжий. Розморожують його та вживають як свіжий”.

Читайте також:  Океан у земній корі: вчені зробили вражаюче відкриття

Микола Картенко розповів, що за складом мікроелементів кленовий та березовий соки відрізняються. За вмістом цукру – у кленовому у наших погодних умовах його може бути до 7%. У березовому – 1,5-2%, а якщо береза ​​росте на сонячному пагорбі, то вміст фруктози може сягати і 3%: “Березовий сік буквально тиждень почався. Цей рік є парадоксальним. Якщо минулого року потрібно було лещатами вичавлювати – жарт – з берези сік, то цього року, за цих погодних умов – струмком ллється! Дуже велика кількість соку зараз йде. Рік парадоксальний. Я сам дивуюсь – за таких умов, за таких перепадів температури, березовий сік йде у дуже великих кількостях. Якщо, скажімо, в середньому десь можна за добу 20 літрів… Ну, із нормальної берези, відповідного діаметра, звичайно, не прутики, а нормальні берези. У нас свій ліс та береза ​​у нас велика. У середньому зазвичай десь 20 літрів на добу, то зараз десь майже до 40 літрів із одного дерева за добу”.

За спостереженнями Миколи Картенка, покупці поділяються на два основні типи. Одні не дивляться на погодні умови, а орієнтуються на те, що весна за календарем прийшла і є сік із високим вмістом корисних та потрібних мікроелементів. Отже, треба його пити. І не має значення, що весна більше схожа на зиму. Друга категорія орієнтується на погоду та купує соки з настанням тепла.

У хорошу погоду та покупців більше. Як довго ще йтиме березовий сік – теж від погоди залежить. Як тільки почнуть набухати нирки, сік стане каламутним, значить – настав час дерево тампонувати і не чіпати до наступної весни. І ще. Підвищення цін вперше за останні роки торкнулося і березового соку – зараз на Центральному ринку Лієпаї він коштує півтора євро за літр.

Читайте також:  Тальятелле з соусом болоньєзе: ідеальна вечеря, яку полюбить вся родина

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я