Протести в Ізраїлі, незважаючи на відстрочку судової реформи

27

Уряд Ізраїлю відклав спірну судову реформу, та її противники продовжують протестувати. За даними уряду, сотні тисяч людей зібралися приблизно у 150 місцях.

 

Протести в Ізраїлі, незважаючи на відстрочку судової реформи

Сотні тисяч людей знову вийшли на демонстрації в Ізраїлі, незважаючи на тимчасове припинення спірної реформи. Головна акція загальнонаціональних протестів пройшла у Тель-Авіві 13 суботу поспіль. За повідомленнями ЗМІ, там зібралося понад 170 тисяч осіб.

“Уряд не хоче угоди, а лише хоче виграти час для проведення судового перевороту”, – заявили організатори. “Спроба Нетаньяху змусити демонстрантів замовкнути провалилася”. Згідно з заявою, понад 450 000 людей вийшли на вулиці приблизно у 150 місцях по всій країні.

Демонстранти розмахували ізраїльськими прапорами і тримали в руках плакати з написами: «Демократія сильніша за цей уряд» або «Арештуйте Нетаньяху». Були також фотографії, на яких прем’єр-міністра Біньямін Нетаньяху зображено в помаранчевому тюремному одязі. У Тель-Авіві, Єрусалимі та інших містах демонстранти перекрили кілька вулиць. Відбулися окремі сутички з поліцією та арешти. У Тель-Авіві поліція застосувала водомети.

Лідер опозиції: «Небезпека ще не минула»

У понеділок, після масових протестів та загального страйку, Нетаньяху відклав ухвалення вкрай спірного законопроекту на кілька тижнів, щоб звільнити «місце для діалогу». З вівторка відбулося кілька переговорів між коаліцією та опозицією. Лідер опозиції Яїр Лапід також взяв участь у протестах у Тель-Авіві у суботу. «Ми напоготові. Небезпека ще не минула», – написав він у Твіттері. Останнім часом він неодноразово сумнівався у серйозності намірів Нетаньяху досягти компромісу.

За допомогою судової реформи коаліція Нетаньяху хоче обмежити вплив Верховного суду та розширити владні позиції уряду. Вона звинувачує суд у надмірному втручанні у політичні рішення. У майбутньому парламент зможе скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів. Критики вбачають поділ влади під загрозою та попереджають про кризу держави, якщо реформа буде реалізована таким чином.

Читайте також:  Розлив нафти на Філіппінах - водолазні роботи у дії

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я