Ізраїль святкує 75-й День заснування

71

Ізраїль святкує річницю заснування своєї держави. Але урочистості затьмарені запеклою суперечкою про судову реформу, яка триває вже кілька тижнів. Чи залишаться вони мирними?

 

Ізраїль святкує 75-й День заснування

У вівторок увечері в Ізраїлі розпочалися урочистості з нагоди 75-ї річниці заснування держави. Центральний захід було відкрито в Єрусалимі, під час якого було запалено дванадцять смолоскипів. Вони символізують дванадцять колін Ізраїлю, згаданих у Біблії. У багатьох містах були заплановані вечірки та феєрверки.

За повідомленнями ЗМІ, кілька міст, включаючи Тель-Авів, використовують безшумні феєрверки. Цей варіант зі зниженим рівнем шуму призначений, зокрема, для врахування інтересів солдатів з посттравматичним стресовим розладом. Інакше гуркіт феєрверку міг би подумки повернути постраждалих у бойову обстановку.

Ще один великий мітинг проти судової реформи

Святкування річниці затьмарюється суперечками навколо судової реформи, яку противники відкидають як небезпеку для демократії. Сьогодні ввечері у Тель-Авіві тисячі людей взяли участь у мітингу проти реформи. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав до єдності у зверненні, яке пролунало на церемонії в Єрусалимі. “Давайте на мить припинимо весь цей шум, давайте на мить подивимося на велике диво під назвою Держава Ізраїль”.

В одному з інтерв’ю президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав суперечку про судову реформу «найгіршою внутрішньою кризою з моменту державотворення» 75 років тому. Водночас, в інтерв’ю ізраїльському новинному сайту ynet він висловив сподівання, що країна зможе вийти з цієї драми сильнішою.

У вівторок Ізраїль вшанував пам’ять загиблих солдатів та жертв терору. На церемоніях пам’яті пройшли протести проти дій урядовців та суперечки між противниками та прихильниками реформ. На середу заплановано повітряний парад над великою територією країни. Вперше у ньому візьмуть участь і ВПС Німеччини. Винищувач Eurofighter типу Eagle Star 2.0 пілотуватиме особисто інспектор ВПС Інго Герхартц. Крила винищувача прикрашені німецьким та ізраїльським прапорами.

Читайте також:  Помер поп-співак Аарон Картер

Держава Ізраїль була проголошена 14 травня 1948 року. Засновник держави Давид Бен Гуріон зачитав тоді у Тель-Авіві Декларацію незалежності. Ізраїль святкує свою річницю за єврейським календарем і, відповідно, на початку цього року.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я