З якого віку можна міняти ім’я і чи можна це робити, якщо воно просто не подобається?

112

З якого віку можна міняти ім’я, як часто це можна робити і скільки це коштує?

Ці та інші цікаві питання про зміну імені порталу Mammamuntetiem.lv задав Департаменту запису актів цивільного стану (ЗАГС) Міністерства юстиції.

Як пояснили в Департаменті, правова підстава для зміни імені та прізвища особи встановлюється:

  • Законом про зміну запису імені, прізвища та національності (надалі Закон) та
  • Правилами Кабінету Міністрів від 3 вересня 2013 року № 761 “Правила про реєстрацію актів цивільного стану” (надалі – Правила).

З якого віку людина може змінити ім’я?

Частиною першою статті 2 Закону передбачено, що ім’я може змінити особу, яка досягла 15-річного віку. У цьому випадку сам неповнолітній має право ініціювати зміну свого імені і сам подає заяву про зміну імені. Однак, оскільки дитина до досягнення 18 років перебуває під опікою батьків і батьки по суті репрезентують дитину як в особистих, так і майнових відносинах, неповнолітня може зробити зміну імені за згодою своїх батьків або законних представників.

При цьому Закон передбачає виключення із цього загального порядку, а саме, якщо одного з батьків неповнолітньої особи або обох батьків засуджено за скоєння умисного, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, ім’я та прізвище можуть змінити також особи молодші на 15 років. У цьому випадку заява про зміну імені неповнолітнього подається батьками чи законними представниками.

У свою чергу, Правила передбачають дещо ширші можливості зміни імені осіб, які ще не досягли 15-річного віку.

Чи можна змінити ім’я, бо воно просто не подобається?

Закон передбачає зміну імені:

  • якщо ім’я ускладнює входження особи у суспільство;
  • якщо особа бажає до внесеного в регістр народження імені додати друге ім’я. Ім’я, внесене до регістру першим, вважається основним словом;
  • у особи змінено стать;
  • одного з батьків неповнолітньої особи або обох батьків засуджено за скоєння навмисного, тяжкого чи особливо тяжкого злочину.
Читайте також:  Сейм прийняв поправки до законів

Кожна особа має свої суб’єктивні причини, через які вона хоче змінити своє існуюче ім’я. Одному слово важко вимовляти чи воно здається йому надто тенденційним, тому слово по-різному скорочується, спотворюється, що, своєю чергою, викликає в людини дискомфорт, іншому, своєю чергою, слово просто не подобається чи асоціюється з чимось неприємним, що знову ж таки значно ускладнює людині побут і повсякденність.

Людина, змінюючи ім’я або додаючи інше ім’я, може вибрати будь-яке слово, у тому числі не включене до календаря імен.

Якщо причина зміни імені ускладнює входження в суспільство, особа може отримати вільно обране ім’я, однак у цьому випадку особа повинна пояснити, чому існуюче ім’я ускладнює входження в суспільство.

У будь-якому випадку обране слово має відповідати правилам правопису латиської мови, тобто слово пишеться літерами латиського алфавіту, з відповідною статтю закінченням, без подвійних приголосних bb, cc, čč, dd, ff, gg, ģģ, hh, kk, ķķ, pp, ss, šš, tt, vv, zz, žž, а також без комбінацій bh, ch, cz, dh, dt, ph, sch, sz, tc, th, tz.

У свою чергу, на підставі Правил:

  • дитині до досягнення 15-річного віку, якій дано два імені, але яку звуть лише одним ім’ям, викреслюється слово, яке не використовується;
  • дитині до досягнення 15-річного віку змінюється ім’я (імена) на будь-яке ім’я (імена) – один раз, якщо ім’я (імена) дитини важко вимовляти (і) або неблагозвучно (-и);
  • дитині з 15-річного віку та повнолітній особі, у якої до запису регістру народження та оригіналу свідоцтва про народження внесено два імені, викреслюється одне з імен, яке не використовується, якщо до інших документів особи внесено лише одне ім’я.

У всіх випадках, коли дитина сама або хтось із батьків бажає змінити дитині ім’я (відповідно до Закону та Правил), для зміни імені потрібна згода обох батьків (за винятком випадків наявності судимості батька; у цих випадках згоди покараного батька або обох покараних) батьків не потрібно). Якщо батьки не можуть домовитися про ім’я дитини, розбіжності вирішуються сирітським судом після прийняття рішення про відповідність зміни імені дитини інтересам дитини. У такому разі рішення сирітського суду замінює згоду батька.

Читайте також:  Як у Латвії запитати довідку про (не)судимість людини?

Як часто можна міняти ім’я?

Закон не встановлює скільки разів особа може змінити ім’я, це означає, що ім’я може бути змінено неодноразово.

Дитині до досягнення 15 років ім’я можна міняти один раз, якщо слово (імена) важко вимовлене (-и) або неблагозвучне (-и). Якщо згодом дитина сама бажає змінити ім’я, це має робитися згідно із законом.

Скільки коштує така послуга?

Відповідно до закону, державне мито за зміну імені становить 71 євро та за зміну прізвища також 71 євро, за винятком, якщо підставою для зміни імені та прізвища є судимість однієї чи обох батьків неповнолітньої особи за скоєння умисного, тяжкого чи особливо тяжкого злочину. У цьому випадку державне мито не сплачується.

Якщо ж ім’я чи прізвище змінюються на підставі Правил, то державне мито складає 7 євро.

Які найчастіші причини?

Найбільш поширеними причинами є:

  • ім’я або прізвище ускладнює входження особи у суспільство;
  • особа хоче отримати прізвище чоловіка;
  • особа бажає отримати своє прізвище роду по прямій висхідній лінії;
  • особа бажає повернути своє рідне або дошлюбне прізвище.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я