Іран на шляху до перетворення на ядерну державу?

33

Переговори щодо поновлення ядерної угоди з Іраном не ведуться вже кілька місяців. Хоча Тегеран заявляє про мирні наміри, Міжнародне агентство з атомної енергії б’є на сполох.

 

Вперше за рік голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушає до Тегерану для переговорів. У зв’язку зі збагаченням урану і побоюваннями, що іранці можуть створити ядерну зброю, візит Рафаеля Гроссі стосується, зокрема, більш інтенсивних інспекцій МАГАТЕ на ядерних об’єктах. Що стоїть за цією суперечкою?

Коли розпочалася ядерна програма Ірану?

Ядерні дослідження в Ірані почалися ще в 1950-х роках за тогочасної монархії. У 1970 році країна ратифікувала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї та зобов’язалася використовувати ядерну енергію виключно з цивільною метою. Через п’ять років почалося будівництво першої і поки що єдиної атомної електростанції в портовому місті Бушер, яка також була побудована за допомогою німецьких компаній.

Після Ісламської революції 1979 року та розриву із Заходом політичне та клерикальне керівництво Тегерана дедалі більше обмежувало доступ міжнародних інспекторів. На початку нового тисячоліття відбулася перша велика суперечка про нові ядерні об’єкти – МАГАТЕ було стурбоване. У 2011 році Агентство з атомної енергії дійшло висновку, що Іран проводив секретні дослідження в галузі ядерної зброї приблизно до 2003 року. Проте зброю не було створено.

Що являло собою ядерну угоду і яке її майбутнє?

2015 року у Відні Іран зобов’язався обмежити свою ядерну програму. Натомість було знято санкції ООН, які торкнулися, зокрема, енергетичного та банківського секторів Ірану. Пакт був покликаний запобігти розробці ядерної зброї. Після того, як США вийшли з угоди в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа, Тегеран скасував обмеження. З травня 2022 переговори не досягли значного прогресу.

Читайте також:  Нові російські атаки на Одесу

На угоду, досягнуту за тодішнього президента Хасана Рухані, покладалися великі надії. Багато іранців святкували укладання угоди, економіка переживала піднесення. Сьогодні переговори про відновлення пакту зазнають критики – у тому числі у зв’язку з жорстоким придушенням протестів проти репресивного курсу уряду та ісламської системи правління в Ірані. Активісти та інші критики закликають припинити переговори з Ісламською Республікою.

Що Ірану дозволено робити, а що ні?

Згідно з Віденською угодою, обмежена кількість урану з чистотою менше 4 відсотків може бути вироблена з мирною метою, наприклад, як паливо для реакторів. Однак для цих цілей може працювати лише збагачувальна установка на ядерному об’єкті в Натансі з обмеженою кількістю центрифуг. Крім того, в рамках угоди Іран дозволив проведення інспекцій МАГАТЕ на близькій відстані. Проте з 2019 року Іран поступово порушує умови, у тому числі виробляє 60-відсотковий уран на підземному об’єкті у Фордо – поріг чистоти якості зброї вважається близько 90 відсотків. Крім того, частину обладнання для моніторингу МАГАТЕ було демонтовано.

Наскільки близький до Ірану до створення ядерної бомби?

За словами голови МАГАТЕ Гроссі, в Ірану достатньо урану для створення кількох одиниць ядерної зброї у разі подальшого збагачення наявних запасів. Оскільки збагачення йде по кривій, що експоненційно зростає, 60-відсотковий матеріал можна дуже швидко довести до 90 відсотків.

Але це «довгий та політично важкий шлях» до створення ядерної зброї, сказав Гроссі у січні у парламенті ЄС. Наразі служба зовнішньої розвідки США не має жодних ознак того, що Іран вирішив відновити свою військову ядерну програму, заявив наприкінці лютого глава ЦРУ Вільям Бернс. Якщо Тегеран піде цим шляхом, то для створення ядерної зброї знадобиться ще як мінімум рік, сказав цього тижня високопоставлений європейський дипломат. У будь-якому випадку, МАГАТЕ переконане, що зможе виявити збройовий уран протягом короткого періоду часу, незважаючи на обмежені інспекції, і таким чином виграє час для міжнародної спільноти, щоб вжити контрзаходи.

Читайте також:  Росія, Китай та США борються за вплив в Африці

Про що сперечаються Іран та МАГАТЕ?

Одним із пунктів дискусії є сліди 84-відсоткового урану, які експерти МАГАТЕ нещодавно виявили у Фордо. МАГАТЕ хоче уточнити, чи ці частки є результатом навмисного збагачення. Іранські представники говорять про ненавмисний викид. МАГАТЕ також закликало до частіших інспекцій. Крім того, Агентство з атомної енергії у Відні вже давно чекає на достовірні відповіді про секретну ядерну діяльність, яка, як кажуть, мала місце в минулому.

Яку роль грає заклятий ворог Ірану Ізраїль?

Ізраїль переконаний, що Іран працює над створенням ядерної зброї та вважає себе під загрозою як держава, оскільки керівництво Ісламської Республіки заперечує право Ізраїлю на існування. Вищі ізраїльські політики неодноразово наголошували на тому, що вони за жодних обставин не дозволять Тегерану розробити ядерну зброю – отже, не можна виключати можливість превентивного військового удару. Однак, можлива атака на іранські ядерні об’єкти вважається дуже ризикованою, а перспектива успіху – невизначеною. Ізраїль також неодноразово звинувачував Іран у підтримці тероризму, оскільки керівництво Тегерану підтримує антиізраїльські угруповання, такі як ліванське ополчення «Хезболла» та войовничий ісламістський ХАМАС, який править у секторі Гази.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я