Хочу виглядати добре! Чи можна зробити фото на паспорт наперед?

592

“Треба скоро змінювати паспорт, але не хочу десять років соромитися своєї фотографії і виглядати як людина, яку розшукує Interpol”. Знайомо? Своїми паспортними фото задоволені не всі, а багатьом напевно спадало на думку — чи не можна зробити фотографію для документа заздалегідь? Відповідь на це запитання на прохання Jauns.lv дала представник Управління у справах громадянства та міграції (PMLP, УДГМ) Мадар Пуке.

Так, клієнт має можливість надати свою фотографію [в паспортный стол]але вона обов’язково має відповідати правилам Кабінету Міністрів № 134, додатку 11 (“Правила посвідчення особи”).

Фотографія повинна відповідати наступним вимогам: зображення має бути нанесене на якісний, гладкий, глянцевий або напівматовий фотопапір, зображення не повинно бути ретушовано. На звороті фото повинен бути друк фотомайстерні із зазначенням дати виготовлення знімка — він не може бути старшим трьох місяців. Розмір фотографії на один-три міліметри більший за розмір 35×45 мм. Фотографія має бути без плям та без білого кута.

Крім іншого, там визначено становище голови – прямий погляд, вираз обличчя – природний, повсякденний, нейтральний.

Якщо зробили все за правилами – і все одно змушують зробити інше фото

Якщо фотографія особи, зроблена у фотосалоні, не відповідає вищевказаним вимогам Кабміну, співробітник PMLP не зможе її прийняти. Для цього робиться нове фото на місці. Якщо клієнту воно не подобається, можна зробити інший знімок.

Кут зйомки – тільки прямий анфас

“Я знаю, під яким кутом я добре виглядаю на фотографіях, але при оформленні документів на паспорт мені не дозволили сфотографуватися в такій позі – я нахилилася вперед, щоб нижня частина обличчя була менш помітна, і трохи підняла голову вбік. Чи це пов’язано з тим, що паспорт зчитується електронно і в багатьох аеропортах це знижує потребу очікування в черзі?”, – запитує читач Майя.

Читайте також:  Як не переплачувати, роблячи покупки. Виверт торговців, які треба знати!

Основне завдання фотографії на паспорт – розпізнати риси людини. Тому є суворі правила, якими мають бути ці фотографії.


Вимоги закону про паспортне фото

Зовнішній вигляд людини:

  • становище голови – прямий погляд у камеру
  • очі відкриті, не приховані волоссям;
  • вираз обличчя – природне, повсякденне, нейтральне;
  • погляд – нейтральний, спрямований у камеру;
  • обидві сторони особи однаково освітлені та видно однаково чітко;
  • макіяж та прикраси обличчя та голови, що ускладнюють впізнаваність людини, не допускаються;
  • на обличчі немає відблисків;
  • на обличчі немає тіней;
  • якщо ви носите окуляри, то на зображенні у паспорті мають бути чітко видно очі; оправи окулярів не повинні заважати розпізнаванню особи та не відкидати відбитків;
  • головний убір заборонено, крім випадків, коли людина носить головний убір щодня з релігійних міркувань; головний убір не повинен закривати особу або її частину;
  • одяг не закриває обличчя чи його частину.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я