Гірке прощання Ламбрехт та другий шанс Шольця

21

Крістін Ламбрехт прощається електронною поштою після трохи більше року роботи на посаді міністра оборони. Її наступник поки що залишається відкритим. Але канцлер Шольц обіцяє діяти швидко.

 

Гірке прощання Ламбрехт та другий шанс Шольця

Це прощання, повне гіркоти. Письмова заява, в якій Крістін Ламбрехт оголошує про свою відставку з поста міністра оборони електронною поштою, складається всього з п’яти пропозицій. Центральна з них говорить: «Те, що ЗМІ протягом кількох місяців концентрують увагу на мені, навряд чи дозволяє об’єктивно висвітлювати та обговорювати питання щодо військовослужбовців та жінок, бундесверу та рішень у сфері політики безпеки на користь громадян Німеччини».

Іншими словами, винні ЗМІ принаймні у світі Ламбрехт. Міністр, що йде, воліла б більше не мати нічого спільного зі ЗМІ. Вона утримується від заяв перед камерами, як це зазвичай буває. Дивний термін правління, повний банкрутств і казусів, наблизився до дивного кінця.

Шольц іде за пивом у пивоварню Gold Ochsen.

Для канцлера Шольца провал міністра, якого він дуже довго підтримував і навіть називав «першокласним» незадовго до Різдва, є водночас поразкою та можливістю. Поразка тому, що він вибрав Ламбрехт. Другий шанс, тому що завдяки кадровим перестановкам він, можливо, зможе відродити загасаючий поворот у бундесвері.

Однак на даний момент він не дозволяє собі виходити зі звичного режиму. Як і планувалося, він їде до Ульма і пригощається пивом у бродильному погребі пивоварні Gold Ochsen – начебто нічого не сталося. Поки що він дозволяє питанням про Ламбрехт відскакувати від нього. Він уже практикував це у вихідні під час відкриття терміналу ЗПГ у Лубміні.

Спадкоємність «дуже швидко стане відома всім»

Лише під час свого візиту до оборонної компанії Hensoldt канцлер висловив Ламбрехт «високу повагу» та подякував їй за роботу. Далі він каже, що він має «чітке уявлення» про те, як мають розвиватися події. “Це дуже швидко стане відомо всім”. Це означає: якщо можливо, до засідання парламентської групи СДПН у вівторок вдень та до наступного засідання кабінету міністрів у середу вранці.

Читайте також:  Світлофорна коаліція демонструє єдність лідерів

Міністерство оборони готується до передачі у середу. У четвер новий міністр проведе свій перший прийом: Міністр оборони США Ллойд Остін перебуває в місті для проведення попередньої зустрічі в рамках збройового саміту союзників України на базі США в Рамштайні, Рейнланд-Пфальц.

Припущення поки що не підтверджені

У понеділок спекуляції з приводу наступника не надто розросталися.

Як і раніше, називалися п’ять імен – троє чоловіків і дві жінки:

  1. Начальник канцелярії Вольфганг Шмідт, один із найближчих довірених осіб Шольца, який пропрацював з ним 20 років, але водночас украй незамінний у штаб-квартирі уряду.
  2. Міністр праці Хубертус Хайль, якого Шольц ввів у свій кабінет рік тому як досвідченого «військового коня», але який не вважається особливо обізнаним з питань оборони.
  3. Ларс Клінгбайль, син солдата, займався питаннями оборонної політики, але лише рік тому став головою СДПН – також важлива посада.
  4. Єва Хегль, як уповноважений у справах збройних сил, захисник солдатів та кращий кандидат деяких експертів у галузі оборони.
  5. Зімтьє Меллер, уже парламентський держсекретар у Міністерстві оборони та знайомий з апаратом, але ще не надто довго у цьому бізнесі.

Чи це все-таки буде містер чи мадам Ікс? У другій половині дня газета «Більд» повідомила, що Шмідт, Клінгбайль та Хайль вибули з боротьби. Інші ЗМІ писали, що Хьогль, швидше за все, не доїде. Досі Шольцю цілком вдавалося не допускати передчасного витоку інформації про свої кадрові рішення. Коли він представляв свій склад міністрів після коаліційних переговорів наприкінці 2021 року, рішення було прибережено для вузького кола до офіційної презентації. Він і зараз хоче, щоби так було.

Союзники сподіваються на лідерство Німеччини

На цей раз, принаймні, рішення має бути правильним. У Європі триває війна. Навряд чи якась посада в кабінеті міністрів така важлива, як ця. Йдеться про розумне витрачання багатьох мільярдів євро, щоб зробити бундесвер придатним для нової загрозливої ​​ситуації.

Читайте також:  Париж поставить Україні систему ППО

І на міжнародному рівні також покладаються великі надії на зміни у керівництві Міністерства оборони. «Я сподіваюся, що її наступник принесе з собою необхідний калібр, який допоможе Німеччині зайняти провідну роль у НАТО», – сказав журналу Stern колишній верховний головнокомандувач військ США в Європі Бен Ходжес. Перше кислотне випробування для нового міністра настане наступної п’ятниці, коли в Рамштайні обговорюватиметься питання про те, чи Україна має отримати бойові танки Leopard 2.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я