Вчені вважають, що вживання гарбузового насіння може бути корисним при діабеті – вони допомагають покращити чутливість тканин до інсуліну, а також підвищують потенціал дії ензимів-антиоксидантів, відповідальних за боротьбу із запаленнями в організмі.
Вчені довели, що насіння гарбуза може бути корисним при діабеті 2 типу. Дослідження показують, що до їх складу входить ряд натуральних компонентів, здатних позитивно впливати на здатність організму засвоювати інсулін і контролювати рівень цукру в крові.
Гарбуз містить рослинні олії, полісахариди, нікотинову кислоту (вітамін В3), стерини, білки та пептиди — кожен з яких є біологічно активною речовиною. У матеріалі нижче знаємося, як саме гарбузове насіння впливає на цукор у крові.
Гарбуз – у чому користь?
Для розуміння того, як саме вживання гарбуза діє на організм, вчені вдалися до випробувань на тваринах. Особей з наявністю діабету розділили на 2 групи – одні регулярно їли гарбуз, інші немає. Ключове відкриття — насіння гарбуза покращує чутливість до інсуліну.
За рахунок вмісту особливого виду пов’язаних з білками полісахаридів екстракт з насіння впливав на зниження рівня інсуліну в крові – крім цього, дослідження показали, що масло з насіння гарбуза здатне знижувати артеріальний тиск і знижувати холестерин в крові.
Наявність в дієті пасти з м’якоті гарбуза, провареного під високим тиском, потім подрібненої, давало краще сприйняття глюкози – забезпечуючи більш плавне підвищення рівня в крові (порівняно з тваринами, які не вживали пасту гарбуза).
За рахунок чого впливає організм?
Вчені висувають гіпотезу, згідно з якою дія гарбуза на організм пояснюється наявністю у складі таких компонентів, як нікотинова кислота та тригонеллін.
Нікотинова кислота (відома під іменами ніацин, вітамін PP і вітамін B3) бере участь у перенесенні водню до клітин, необхідна для метаболізму білків, жирів і вуглеводів – а також для тканинного дихання.
Тригонеллін – речовина, що утворюється в процесі перетворення нікотинової кислоти. Крім гарбуза у великих кількостях міститься в каві (надає йому запаху при обсмажуванні).
Гарбузове насіння при діабеті
Одна з ключових відмінностей обміну речовин за наявності діабету – вищий рівень перекисного окислення ліпідів. За рахунок цього явища знижується активність ензимів-антиоксидантів – підвищення ризику розвитку різних ускладнень зі здоров’ям.
Наукові дані говорять про те, що наявність у раціоні насіння гарбуза (що вживається разом із лляним насінням) помітно підвищує активність вищезгаданих ензимів-антиоксидантів — знижуючи ймовірність розвитку пов’язаних з діабетом порушень метаболізму.
Що містить насіння?
Лігнани – це клас фенольних сполук, що зустрічається в масляному насінні і зернах деяких рослин. Найвищим вмістом лігнанів із усіх природних продуктів має лляне насіння, потім у списку йде кунжутне насіння — проте в ньому цих речовин приблизно в 10 разів менше.
Фактично, лігнани – це фітоестрогени, здатні впливати на естрогенові рецептори організму. Крім іншого, лігнани мають виражену протизапальну здатність – виступаючи в ролі антиоксидантів.
Практичні рекомендації
Насамперед ще раз зазначимо, що досліди проводилися на тваринах — хоча можна говорити про схожий вплив гарбузового насіння на метаболізм людей, дозування та графік прийому відрізнятимуться.
Плюс, дослідження мали на увазі виготовлення низькомолекулярної (максимально подрібненої) пасти для покращення відсотка засвоєння нутрієнтів – що неможливо у домашніх умовах.
Однак, навіть з огляду на застереження, включення насіння гарбуза до раціону — гарна ідея. Цей натуральний продукт містить клітковину, безліч мінералів і має низьку вартість.
Насіння гарбуза — як його можна їсти?
Гарбузове насіння можна вживати в їжу в сирому, сушеному та приготовленому вигляді – крім цього, для розм’якшення їх можна попередньо замочувати у воді:
- Для овочевого салату спершу наріжте овочі, потім додайте заправку (наприклад, оливкова олія), після чого посипте зверху невеликою кількістю гарбузового насіння.
- У коктейлях та смузі – додайте столову ложку насіння гарбуза в процесі подрібнення в блендері овочів та інших інгредієнтів смузі.
- У процесі варіння вівсянки – попередньо замочене на 12 годин гарбузове насіння додайте до свіжоприготовленої вівсяної каші.
- У цільнозерновій випічці – невелика скибочка цільнозернового хліба є одним з найпростіших видів корисного перекушування при діабеті; у складі може входити і насіння гарбуза.
Висновок
Вчені вважають, що вживання гарбузового насіння може бути корисним при діабеті – вони допомагають покращити чутливість тканин до інсуліну, а також підвищують потенціал дії ензимів-антиоксидантів, відповідальних за боротьбу із запаленнями в організмі.