Екс-віце-президент Пенс дає свідчення про штурм Капітолію

17
Колишній віце-президент США Майк Пенс дав свідчення присяжним у справі про насильницький штурм Капітолію США 6 січня 2021 року. Пенс провів учора кілька годин, відповідаючи на запитання як свідок у федеральному суді в столиці Вашингтоні, як повідомили американські ЗМІ з посиланням на поінформовані кола.

Про зміст допиту нічого не повідомляється. Слідство має з’ясувати, яку роль відіграв колишній начальник Пенса, екс-президент Дональд Трамп у подіях того дня. Розслідування проводить спеціальний слідчий, призначений Міністерством юстиції.

Пенс хотів уникнути допиту

Даче свідчень передував довгий судовий позов. Пенс завжди відмовлявся від вимог слідчих надати свідчення у справі. 6 січня, будучи віце-президентом і, таким чином, автоматично також головою Сенату, він головував на засіданні в Капітолії, на якому мала бути офіційно підтверджена перемога Джо Байдена на виборах і яке було перервано нападом. Пенс послався на положення про захист від дебатів у Конгресі, щоб уникнути допиту. Проте зовсім недавно суддя зобов’язав Пенса надати свідчення.

Розслідування нападу 6 січня входить до численних юридичних проблем Трампа. Не далі як у середу американська письменниця Джин Керролл звинуватила його у сексуальних злочинах у середині 1990-х років у рамках порушеної нею цивільної справи. В іншій справі, пов’язаній із виплатою грошей за «потаємне», Трампу було пред’явлено звинувачення. Трамп також перебуває під слідством у зв’язку з його поводженням із секретними урядовими документами. У штаті Джорджія прокурори проводять розслідування щодо Трампа у зв’язку з можливою спробою втручання у вибори.

Ймовірно, ще одна гонка між Байденом та Трампом

Сам Трамп вважає дії прокуратури проти нього політично вмотивованими, оскільки він знову балотується як кандидат у президенти від Республіканської партії на виборах 2024 року. У передвиборчих перегонах за цю посаду він натякнув, що його ймовірний суперник Байден є «небезпекою для демократії». У середу Байден сказав те саме про Трампа.

Читайте також:  Республіканці США хочуть підняти стелю

На заході в американському штаті Нью-Гемпшир Трамп також висміяв приблизно трихвилинний відеоролик, у якому Байден у вівторок знову заявив про свою кандидатуру. Стверджується, що Байдену знадобилося сім спроб записати відео, сказав Трамп, не називаючи джерела для цього твердження.

Гонка за президентське крісло в США перетворюється на ще одну двосторонню боротьбу між Байденом та Трампом, як це було на останніх виборах у 2020 році.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я