Чому слони бояться мишей, де вони живуть і чим харчуються

78
Слон

Слони – найбільші ссавці тварини на суші. Спостерігачі відзначають певний інтелект тварин і здатність до соціалізації. Що відомо про особливості гігантів?

В Африці слони африканські, в Азії – індійські

Де живуть слони? Слони трапляються в Африці та в Південно-Східній Азії. Це різні види загону хоботні. В Азії мешкають індійські слони, а в Африці два види – саванний і лісовий. Лісові слони мешкають у тропічних лісах центральних і західних регіонів Африки, саванні – на південь від Сахари.

Цей останній вид і складають найбільші наземні тварини. Їхня вага сягає 6 т, довжина тіла – 6-7,5 м, висота – від 3 до майже 4 м.

На кінці хобота слона є пальці

Слонів одразу впізнають за хоботом, бивнями та величезними вухами. Хобот слона – продовження носа і верхньої губи. На кінці хобота є ніздрі та 1-2 хапальні пальці. Орган служить тварині для дихання, нюху, він може ним хапати дрібні предмети і піднімати великі вагою до 250 кг. Хоботом слон п’є воду, а в спеку з його допомогою влаштовує собі душ, може обливатися брудом і обсипатися пилом, захищаючи шкіру від сонячних опіків.

Бивні та зуби слонів ростуть усе життя

Бивні слонів – видозмінені різці, які ростуть усе життя. Ними тварини обдирають кору дерев, викопують коріння, ранять ворогів. Корінні зуби слона сточуються і змінюються до шести разів за життя.

У азіатських слонів стрічкоподібні жувальні зуби, а бивні дуже тонкі, у самок відсутні зовсім. Африканський слон наділений ромбоподібними зубами і величезними (до 2 м) бивнями.

Вуха та шкіра слона охолоджують тварину

Величезні вуха тварин насичені кровоносними судинами і слугують органом терморегуляції. Додатково при спеці вони обмахують себе вухами.

Читайте також:  Критика планів перетворення тваринницьких господарств

Шкіра слона, як пишуть на сайті Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), досягає товщини 2,5 см. Вона вкрита складками, в яких утримується вода для охолодження.

Слони не вміють стрибати і сплять стоячи

Наземні гіганти ведуть кочовий спосіб життя, пересуваючись пасовищами. Групи слонів скупчуються біля водойм, за потреби можуть плавати, виставляючи над водою хобот для дихання. Слони здатні швидко рухатися зі швидкістю до 40 км/год, пересуваючи ноги як під час ходьби і ніколи не переходячи в галоп. Стрибати слони не вміють, їхні кістки та зв’язки цього не витримають.

Як сплять слони? Сплять гіганти, стоячи в щільній групі, підтримуючи один одного. Але раз на 3-4 дні лягають, щоб відпочити. Сон триває недовго – від 40 хвилин до 2 годин.

У слонів переважає матріархат

Слони живуть у соціальних об’єднаннях. Самки з дитинчатами різних поколінь живуть групами від 6 до 12 особин. Очолює таку групу найстаріша і найдосвідченіша слониха. На сайті ElephantJournal її називають матріархом.

Вона ухвалює всі важливі для групи рішення. Самці, підростаючи, відокремлюються від цієї сім’ї і кочують окремо холостяцькими групами. Періодично повертаються назад для спарювання.

Слони – соціальні тварини

Слонам необхідне спілкування. При цьому прийняті тактильні контакти: вони торкаються і погладжують один одного хоботами, сплітають їх для вітання. Спілкуються іноді трубними звуками, сприймають сейсмічні сигнали – чують вібрацію землі, яку створюють пересування родичів.

Про слоненят піклується вся родина

У сім’ї всі піклуються про дитинчат, захищають їх. Доглядають за хворими, пораненими й ослабленими, залишаються з ними, підтримують під час пересування. Самотність для слонів обертається психологічною травмою. Від цього в неволі їх бачать такими, що іноді хитаються з боку в бік.

Читайте також:  Вертикальну блискавку у 100 разів потужнішу за звичайну помітили в Оклахомі після грози

Слони бояться мишей

Чому слони бояться мишей? Науково це твердження не доведене, але відомо, що слони реагують на шерех, який виробляють миші. Він турбує їх, бо так шарудять хижаки, підкрадаючись до слоненят. Мишачий писк також нагадує їм дзижчання бджіл, укуси яких слони відчувають, незважаючи на товщину шкіри.

Слони дуже розумні

У слонів велика за обсягом і розвинена кора головного мозку. У цьому вони поступаються тільки людині, шимпанзе і дельфінам.

Що вміють слони? Їхній інтелект проявляється в пам’яті: слони запам’ятовують, де є вода, їжа, де вони поранилися. Помічено, що вони впізнають себе в дзеркалі. Тварини здогадуються використовувати підручні засоби, наприклад, колодами руйнують перешкоди на шляху. Вони добре приручаються, піддаються дресируванню.

Слони здатні вирішувати складні завдання – об’єднують зусилля для видобутку їжі, якщо одному це не вдається. У природі в посушливий час слони відчувають підземну вологу, риють ями-колодязі до водоносних шарів.

Слони ховають родичів

Слони виявилися єдиними тваринами, у поведінці яких спостерігаються похоронні ритуали. На сайті National Geographic описані випадки, коли слони довго стояли над померлим родичем, засипали його листям і гілками. Вони потім ще довго відвідують це місце, торкаються хоботами кісток померлої тварини.

Слони люблять солодке

Що їдять слони? Ці гіганти – вегетаріанці. Вони їдять листя, гілки, кору та коріння дерев, траву. У дикій природі вони харчуються до 20 годин на добу, щоб набрати необхідні 300 кг їжі. У неволі їм потрібно до 30 кг сіна, 10 кг плодів (морква, яблука, банани) на день. Люблять частування – цукерки, печиво, хліб. Залежно від температури повітря слонам потрібно від 70 до 300 л води на добу.

Читайте також:  Астронавти вийшли у відкритий космос для проведення монтажних робіт

Вагітність у слоних триває майже 2 роки

Слонихи приводять одне дитинча раз на 4-9 років. У них найтриваліша вагітність – до 22 місяців. Слоненята народжуються вагою до 90 кг і зростом 1 м. Харчуються материнським молоком до 2-5 років, але з 3 місяців пробують рослинну їжу.

Скільки живуть слони? Середня тривалість життя слонів – 40 років. Але в неволі спостерігаються випадки, коли вони доживали до 70 років.

Популяція слонів катастрофічно зменшилася

Чисельність слонів катастрофічно постраждала через хижацьке винищення їх заради бивнів, з яких виготовляли предмети мистецтва та прикраси. National Geographic пише, що ще 200 років тому африканських слонів налічувалося до 26 млн особин, на початок XXI століття їх залишилося лише 400 тис. Сайт WWF інформує, що популяція азіатських слонів ще менша – близько 48-50 тис. особин.

Міжнародна конвенція CITES забороняє продаж бивнів. Але браконьєрство триває, а в популяції слонів, що залишилася, народжується недостатньо дитинчат, щоб компенсувати втрати. У списку IUCN різні види слонів мають статус тих, що вимирають або перебувають під загрозою зникнення.

Як виявляється, найбільші на Землі тварини дивують не тільки своїми габаритами. Людство довго винищувало слонів, настав час, коли їхню популяцію потрібно зберігати та примножувати.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я