Чому мобілізація в Росії насправді не закінчилася

13

Які факти говорять про протилежне і коли можна чекати на її закінчення.

Чому мобілізація в Росії насправді не закінчилася

Незважаючи на те, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів президенту про завершення часткової мобілізації, вона насправді триває. У цій статті ми перерахуємо факти на підтвердження того, що мобілізація в Росії не закінчилася.

Чому мобілізація в Росії не закінчилася: Указу президента не було

Перший і, можливо, найважливіший факт. Президент РФ Володимир Путін вже неодноразово говорив про завершення часткової мобілізації. Але й досі не підписав відповідний указ. Тому його попередній указ де-юре все ще діє і військкомати мають повне право продовжувати розсилати та роздавати повістки. А також штрафувати тих, хто від них відмовляється.

Як повідомив речник глави держави Дмитро Пєсков з посиланням на правове управління адміністрації президента, указ про завершення в країні часткової мобілізації не потрібен. Він уточнив, що у президентському указі від 21 вересня йшлося про заклик щодо часткової мобілізації 300 000 військовослужбовців. І оскільки ці показники вже досягнуто, відповідно, на його основі не можуть проводитись додаткові мобілізаційні заходи. Зокрема, Міноборони вже розіслало відповідні телеграми до військкоматів щодо зупинки та подальшого нерозсилання будь-яких повісток.

Позиція влади розходиться з інформацією з гарячих ліній

У Міноборони цю інформацію підтвердили, повідомивши про остаточне завершення всіх заходів призову, включаючи видачу повісток. За даними відомства, на фронт відправили вже 82 тисячі мобілізованих. 218 000, що залишилися, проходять підготовку на полігонах.

Пізніше про це заявив і президент Росії Володимир Путін, уточнивши, що не думав про необхідність підписувати окремий указ про завершення часткової мобілізації. «З юристами поговорю, чи потрібно указом оголошувати про те, що її завершено. Але її завершено, точку поставлено», — сказав він.

Читайте також:  Медведєв загрожує Заходу ядерною війною

Однак на численних гарячих лініях, присвячених мобілізації, говорять про те, що її буде продовжено доти, доки не підписано відповідного указу президента.

Чому мобілізація в Росії не закінчилася: громадяни продовжують отримувати повістки

Судячи з повідомлень у соцмережах, чоловіки призовного віку продовжують отримувати повістки й у листопаді. Деяких у своїй відпускають, але обіцяють повторно викликати відразу після закінчення осіннього призову терміновиків. Так, співробітник адміністрації із Новгородської області розповів журналістам, що його планують призвати у березні 2023 року.

Однак є випадки, коли хлопцям навіть не дають з’їздити додому по речі або переставити машини. Бронь від підприємства також більше не є аргументом.

Втім, у Москві мер Сергій Семенович Собянін офіційно заявив, що повістки всі анульовані і за повістками, які вже були вручені, бути не потрібно. За словами юристів, все це дає змогу оскаржити сам факт вручення повістки.

Чому мобілізація в Росії не закінчилася: Путін дозволив закликати карних злочинців

Словам керівництва країни суперечать останні дії. Так, президент підписав указ, який дозволяє закликати карних злочинців, засуджених у тому числі за тяжкі злочини. Це опосередковано вказує на те, що 300 тисяч солдатів не вистачить. Відповідно, заклик буде продовжено.

У мережі також з’явилася непідтверджена поки що інформація про те, що на меблеву фабрику в столиці Казахстану нібито надійшло замовлення на виготовлення 800 тисяч армійських ліжок. Користувачі критикують розбіжність у термінах у наведених скріншотах листування. Однак це не виключає того, що таке замовлення справді було. Якщо ця інформація виявиться правдою, це означатиме, що заклик, швидше за все, продовжиться більшими темпами, а чисельність ЗС РФ буде збільшена.

Читайте також:  В українській армії запрацювали мобільні майстерні

Водночас Шойгу також обіцяв, що донабір солдатів проводитиметься за рахунок добровольців та контрактників. Його слова підтверджує інший указ президента, згідно з яким усім, хто підписав контракти після 21 вересня, виплатять по 195 тисяч рублів.

Крім того, на позитивний лад налаштовує і те, що депутати відмовилися від закону, який запроваджує кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації. Сенатор Андрій Клішас назвав цю ініціативу неактуальною, оскільки часткову мобілізацію в Росії завершено.

Коли чекати на закінчення мобілізації

Заступник голови комітету Держдуми з оборони Юрій Швиткін упевнений, що незважаючи на завершення часткової мобілізації, її продовження цілком імовірне. Ситуація на фронті може змінитись і додатково знадобляться мобілізовані, уточнив він. Крім того, він не виключив, що під час поїздки в іншу країну чоловіки продовжуватимуть просити надати довідку з дозволом на виїзд від військкомату.

Депутат Держдуми, генерал-лейтенант запасу Андрій Гурулєв пояснив, що сам термін указу про закінчення мобілізації є юридично невірним. За його словами, існує лише два типи указів: перший – про мобілізацію, а другий – про демобілізацію.

Причому другий означає, що контрактники можуть продовжувати свої контракти. А ті, кого вже призвали із запасу, можуть повернутися з військової служби додому. Очевидно, таких планів російська влада зараз не має. Тому й указу про демобілізацію поки що чекати не варто. Він піде лише, «коли ми переможемо і виконаємо всі завдання», резюмував експерт.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я