Буде введено санкції проти російських спортсменів, які підтримують війну

27

Санкції проти російських спортсменів, які підтримують війну, будуть запроваджені з урахуванням списку доказів, складеного журналістами.

Український парламент готує список російських спортсменів, які підтримали війну для запровадження санкцій. Видання Tribuna.com надає допомогу у складанні цього списку. Про те, хто потрапить у цей перелік і про санкції проти російських спортсменів, розповів Дмитро Навоша, засновник Tribuna.com, в ефірі Stratera Show на радіо «Голос Берліна» з Машею Майєрс та Дмитром Губіним.

Маша Майєрс: А навіщо? Тобто яка в цьому основна мета, на вашу думку, ідеологічна, політична, соціальна?

Дмитро Навоша: Чудове питання. По-перше, частина спортсменів, на мою думку, цілком очевидно підпадають під категорію пропагандисти. Тобто вони настільки активно використовуються Володимиром Путіним, Олександром Лукашенком, іншими першими особами та двигунами цієї війни на виправдання цієї війни. Вони роблять якісь виступи, заяви, вони закликають мобілізуватися чи розповідають, як класно взагалі мобілізуватися, бути чоловіком тощо, і йти воювати за Росію чомусь на українську землю.

Наприклад, нещодавно ветерани футбольного клубу «Спартак» зіграли з мобілізованими у футбол. Це все частина пропагандистської кампанії, і дії цих людей мають витлумачити як пропагандистські дії.

Маша Майєрс: Наведіть приклад. Назвіть кілька прізвищ, щоб було зрозуміло, про кого йдеться.

Дмитро Навоша: Шахіст Карякін, лижник Велунов, ряд гімнасток та фігуристок.

Маша Майєрс: Це чинні спортсмени? Це не Кабаєва, Валуєва чи Хоркіна, які давним давно вже політики?

Дмитро Навоша: У список Tribuna.com із перших днів війни потрапляють і ті, й інші. Як чинні спортсмени, яких активно російська влада намагається залучати до виправдання своїх власних дій в Україні. Так і колишні спортсмени, частина з яких стали депутатами, такі як Валуєв та Кабаєва.

Читайте також:  США та Індія: жвава співпраця в енергетиці

Маша Майєрс: Що за цим буде?

Дмитро Навоша: Після цього буде кілька речей. Одна цілком зрозуміла категорія роботи з цими списками — це традиційні списки санкцій, оскільки люди є пропагандистами, які можна порівняти зі співробітниками російських державних медіа. Якась частина спортсменів може потрапляти до списків санкцій і потраплятиме в них.

А другий екшен поінт полягає в тому, щоб не дозволити повернутися до стану business as usual по відношенню до російського спорту. Хоча такі спроби вже робляться. Я згадаю, наприклад, заяву глави МОК Баха, яка нещодавно прозвучала на сесії G20, де він почав розмірковувати в дусі — це не наша справа визначати, хто хороший, хто поганий, і різні країни воюють, тож, можливо, спорт це то місце, де усі мають об’єднуватися. Ні, ви знаєте, тут хочеться сказати: хвилиночку, по-перше, все-таки це не історія про спорт поза політикою, бо не про політику, не про вибори. Будь ласка, люди нехай голосують за Путіна, скільки захочуть. Мова про спортсменів, які беруть участь у підтримці війни.

Ідеться про те, що це не просто війна. Не в кожній війні одну зі сторін визнають державою-терористом. Це війна, яка поступово перетворюється на найбільший у світовій історії ланцюжок терористичних актів проти мирних міст, проти цивільного населення. І це якась особлива надприродна подія, щодо якої не можна відбиватися цією фразою — спорт поза політикою.

Дмитро Губін: Дмитре, у мене є одне маленьке зауваження. Для мене цивілізація полягає в тому, що правосуддя у цивілізованих країнах віддано на аутсорсинг. Це не ми вирішуємо, хто винен, це вирішує суд та Феміда. Вона сліпа, з пов’язкою на очах. У мене в таких списках, а їх багато (ваш список, список «Миротворця» тощо) бентежить, як правило, відсутність процедури, яка дозволить оскаржити включення до цього списку. З принципу складання цих списків виключено дуже важливий принцип презумпції невинності та змагальності сторін.

Читайте також:  У Перу скасували всі ковидні обмеження

Дмитро Навоша: Я з вами згоден. Я вважаю, що навіть у ситуації настільки варварської, жорстокої війни, яку ми спостерігаємо, і ось цієї серії терористичних актів у вигляді ракетних обстрілів міст далеко за лінією фронту неможливо відкидати презумпцію невинності, неможливо відкидати змагальність правосуддя і так далі. І, звичайно ж, не Tribuna.com виносить фінальний вердикт. Видання лише фіксує всі факти, відомі нашим журналістам. А також ми зараз залучаємо користувачів. Тепер тисячі людей можуть допомагати нашим журналістам помічати факти, про які ми не знаємо.

Так от, ми лише збираємо ці факти. Зрештою, це відкритий файл, він публікується на сайті і оновлюватиметься щонайменше щотижня. А далі роботу з ним продовжуватимуть уповноважені організації, які займаються санкціями, і мають свої критерії. Вони просто дивитимуться, хто зі спортсменів під них підходить, а хто не дуже.

Також на них спортивні федерації. Я лише хочу опонувати ось цьому підходу глави МОК, що, нібито, так, війни бувають, але це не наша справа розбиратися. Ні, дивіться, історія, коли спортсмени, які підтримали війну, продовжують участь у світових змаганнях, точно критикуватиме журналістів Tribuna.com. Нормалізація підтримки війни, настільки варварської війни… Все ж таки ми на десятий місяць вже повинні розуміти, що це не просто якась там спеціальна військова операція. Було дуже багато часу у спортсменів зрозуміти, що відбувається.

Якщо вони продовжать виступати на світових турнірах, то це буде нормалізацією війни, зокрема всередині Росії. А за цим просто конкретні практичні наслідки. Ось зараз пройде Новий рік і знову Росія повернеться до мобілізації людей на фронт, щоб садити їх у окопи десь під Бахмут. І в ситуації, коли в Росії значною мірою знищена преса, правосуддя, немає способів отримувати незалежну інформацію або відстоювати свої права, роль лідерів, до яких, звичайно, входять спортсмени, досить висока, кожен з них, не підтримавши війну або виступивши навіть з якоюсь антивоєнною заявою закликом не брати участь у мобілізації, міг би просто врятувати конкретні сотні життів.

Читайте також:  Рішення ОПЕК+ зіграло на руку республіканцям США

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я