Безпілотний військово-морський флот буде створено в Україні

16

Морські безпілотники матимуть змогу стримувати ракетні атаки з кораблів РФ.

Безпілотний військово-морський флот буде створено в Україні.  Фото: @Tsaplienko / telegram

7 листопада в Україні стартує кампанія зі збирання коштів на закупівлю безпілотних бойових судів. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Морські дрони зарекомендували себе у нещодавній атаці на кораблі РФ у Севастопольській бухті. Безпілотний військово-морський флот може відіграти серйозну роль в обороні України.

Безпілотний військово-морський флот: навіщо він потрібний Україні

29 жовтня 2022 року удари морських та повітряних безпілотників по кораблях у Севастопольській бухті виявилися ефективними. Результати на собі відчули фрегат “Адмірал Макаров” та мінний тральщик “Іван Голубець”. Володимир Путін згодом вимагав від України гарантій не використати гуманітарний зерновий коридор для атак на кораблі Чорноморського флоту.

Військові експерти вважають, що саме наявність подібної зброї утримуватиме російські кораблі в бухті, вхід до якої можна перекрити бонами. При цьому ракетні крейсери РФ — це насамперед пускові майданчики для Калібрів. Даними високоточними ракетами РФ б’є інфраструктурою українських міст.

Володимир Зеленський наголошує, що безпілотний флот призначений лише для охорони територіальних вод України. «Не сумніваюся, що новий оборонний напрямок підтримають мільйони людей. Що можуть дрони, всі вже бачили», – сказав він.

Як працюватиме безпілотний військово-морський флот

Судячи з жовтневої атаки, йдеться про дрони-камікадзе. Це щось на зразок керованої торпеди. Однак, на відміну від торпеди, морський дрон може змінювати ціль і тактику, уникати ударів у відповідь, вставати на холостий хід в очікуванні змін в акваторії. Китайські військово-морські дрони вміють злагоджено діяти ескадрами, зграями.

Така «зграя» може і охороняти регіон у заданих координатах, і атакувати кораблі супротивника. Дрони обмінюються інформацією та можуть самостійно приймати рішення, реагуючи на зміни обстановки.

Читайте також:  "Вагнер" не отримав боєприпасів

Кошти на безпілотний флот збиратиме фандрайзинговий фонд UNITED 24, створений з ініціативи Зеленського. За час роботи (з травня 2022 року) було зібрано понад 150 млн. євро. Насамперед кошти йдуть на допомогу ЗСУ: гелікоптери, БПЛА, обмундирування тощо.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я