Берлін надіслав двох іранських дипломатів

22

Міністр закордонних справ Бербок заявила про реакцію смертного вироку німецько-іранському громадянину Джамшиду Шармахду. Як відреагує Тегеран?

 

Берлін надіслав двох іранських дипломатів

У відповідь на смертний вирок, ухвалений судом Тегерана німецько-іранському громадянину Джамшиду Шармахду Берлін вислав двох іранських дипломатів. Про це повідомила міністр закордонних справ Анналена Баєрбок (зелені) у Берліні.

Революційний суд визнав 67-річного Шармахда відповідальним за терористичний акт, про що у вівторок повідомив портал «Мисанське правосуддя».

Берлін надіслав двох іранських дипломатів: «Ми закликаємо Іран скасувати смертний вирок»

Бербок пояснила, що через смертний вирок вона викликала повіреного у справах посольства Ірану. Така дія вважається сильним дипломатичним інструментом. “Повіреному у справах було повідомлено, що ми не приймаємо масового порушення прав громадянина Німеччини”, – продовжила міністр закордонних справ. В результаті німецький уряд оголосив двох співробітників іранського посольства небажаними особами та надіслав їм повідомлення про необхідність залишити Німеччину.

Бербок підкреслила: «Ми закликаємо Іран скасувати смертний вирок Джамшиду Шармахду та забезпечити йому справедливий та конституційний процес оскарження».

Тегеран звинувачує Шармахда у терористичних атаках

Іранський суд вважає Шармада відповідальним за планування кількох терористичних атак. Крім того, суд звинуватив його у співпраці з іноземними спецслужбами. Ці звинувачення не можуть бути перевірені у Німеччині. Смертні вироки в Ірані зазвичай виконуються через повішення.

У Німеччині лідер ХДС Фрідріх Мерц також різко критикував смертний вирок Шармахду. “Це образа”, написав Мерц у Твіттері. «У нього не було адвоката, якому він довіряв би, а німецьке посольство не мало консульського доступу». На початку січня Мерц оголосив, що візьме він політичне спонсорство Шармада.

Тегеран запроваджує контрсанкції

Після нових санкцій ЄС проти Ірану за серйозні порушення прав людини, пов’язані з недавньою хвилею протестів в Ірані, Тегеран у вівторок ввів контрсанкції – зокрема, проти членів Бундестагу. За даними Міністерства закордонних справ Ірану, до списку санкцій потрапили 23 особи та 13 організацій. Серед постраждалих – депутати Бундестагу Рената Альт (СвДП), Родеріх Кізеветтер (ХДС) та Міхаель Рот (СДПН). Нещодавно вони виступили із критичними заявами на адресу Ірану. Каральні заходи включають заборону на в’їзд та заморожування всіх можливих активів в Ірані.

Читайте також:  Проект "Музей майбутнього" - частина плану "Північна Баварія"

Нові каральні заходи, вжиті ЄС у понеділок, зачіпають 32 фізичні особи та дві організації. Крім директорів в’язниць, прокурорів та суддів, до списку санкцій також потрапили міністр культури Ірану Мохаммед-Мехді Есмаїлі та міністр освіти Юссеф Нурі.

Загальнонаціональні протести в Ірані були спричинені смертю іранської курдянки Джини Махса Аміні. Вона померла в поліцейській дільниці 16 вересня після того, як була заарештована поліцією вдач за порушення ісламських правил носіння одягу. Протести проти репресивного уряду, а також ісламістської системи правління вкинули політичне керівництво країни в одну з найсерйозніших криз за останні десятиліття.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я