Байден відвідав Ірландію

86
Президент США Джо Байден відзначає свою ірландську спадщину триденним візитом на Смарагдовий острів. Байден відвідав Ірландію: «Я почуваюся як удома», – сказав 80-річний президент жителям міста Дандолк на північному сході Ірландії в пабі вчора ввечері. “Добре повернутися”. Сьогодні у столиці Ірландії Дубліні Байден планує зустрітися з президентом країни Майклом Д. Хіггінсом та прем’єр-міністром Лео Варадкаром для політичних переговорів та виступити у парламенті. Але більшу частину поїздки він присвятить особистим зустрічам та пошуку ключів до історії своєї сім’ї.

Різні предки президента США-католика походять з різних частин Ірландії: його пра-, пра-і пра-прадіда, Фіннегани і Блевітти. І навіть сьогодні у нього там є далекі родичі Кірні.

Родина Байденів на буксирі

Деякі з них родом із графства Лут на північному сході Ірландії, де розташоване місто Дандолк. Разом зі своїм сином Хантером та сестрою Валері, Байдену вперше показали замок Карлінгфорд на східному узбережжі під час його вчорашнього візиту туди. Поруч із ним Фіннегани попрощалися зі своїм старим будинком у середині 19 століття. За словами Байдена, замок, ймовірно, був одним із останніх, що бачила родина, коли виїжджала до Америки. Перше прізвище однієї з його онучок – Фіннеган.

Він розуміє, чому його предки покинули країну на тлі голоду на той час, сказав демократ за імпровізованим столом у пабі Windsor Bar. “Але коли ти тут, ти дивуєшся, чому хтось взагалі захотів поїхати”.

Після короткого візиту до Белфасту в Північній Ірландії президент США прибув до Республіки Ірландія вчора вдень і зустрівся з деяким ентузіазмом. Перехожі вишикувалися вздовж вулиць з ірландськими та американськими прапорами. Жителі міст, які відвідав Байден, пекли, прикрашали, упорядковували свої магазини – все в надії, що президент зробить коротку зупинку та поспілкується з ним.

Читайте також:  Заборонити викладання сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності

Президент у бейсболці

У невеликому містечку Дандолк, що знаходиться приблизно на півдорозі між Белфастом і Дубліном, Байден справді здійснив тривалий візит і разом зі своєю почетом прогулявся центром міста. Він зробив себе доступним, тиснув руки, робив селфі. У закусочній він балакав і жартував із співробітниками, а потім подався в паб. На вулиці Байден одягнув синю бейсболку, щоб захиститись від постійного дощу. Але це його не збентежило: «Все в порядку», – сказав Байден. “Це Ірландія”.

Він не перший президент США з ірландським корінням. Найвідомішим, мабуть, був Джон Ф. Кеннеді. Попередник Байдена Барак Обама також частково має ірландське коріння. Загалом близько половини всіх президентів США частково походять від ірландських іммігрантів – і, до речі, близько десяти відсотків громадян США. Але навряд чи хтось із чинних президентів у Білому домі до цього так сильно звеличував свої зв’язки із Смарагдовим островом, як Байден. Демократ часто посилається на своє ірландське походження та регулярно цитує ірландських поетів.

Надія як зв’язок

В обшитому дерев’яними панелями пабі з вивісками «Гіннес» та «Віскі» на стінах він також міркував поетично: «Ірландці, на мій погляд, єдиний народ у світі, який справді дивиться у майбутнє з ностальгією», – сказав Байден. “Надія – це те, що б’ється в серці всіх людей – особливо в серці ірландців”. США, сказав він, також були збудовані на надії. Це те, що пов’язує дві країни, сказав він.

Байден знову розповів анекдот, який він уже приводив у подібному ключі у 2016 році, тоді ще як віце-президент, під час шестиденного візиту до Ірландії: приблизно в той же час, коли його прапрадід Фіннеган, шевець, вирушив з Ірландії до Америки. інший шевець теж подався, розповів Байден. «Вони залишили все позаду, але вони мали впевненість». За його словами, на обох чоловіків чекало невизначене майбутнє. Але, незважаючи на всі їхні мрії, він не думає, що вони могли уявити, «що через 175 років два їхні прапраправнуки стануть президентами Сполучених Штатів. Барак Обама та Джо Байден».

Читайте також:  Тревісу Кінгу в США висунуто звинувачення в дезертирстві

Для Байдена емоційна поїздка – це ще й відпочинок від усіляких національних та міжнародних проблем. Окрім політичних зустрічей сьогодні у Дубліні, він також хотів відвідати там спортивний захід. Завтра він планує поїздку до графства Мейо на північному заході Ірландії, де він також має предків. Байден уже попередив у Дандолці, що це буде не останній його візит. «Погана новина для вас у тому, що ми повернемося. Нас неможливо буде утримати».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я