Зеленський звільнив з посади всіх воєнкомів України

17
Зеленський

Широко поширена практика незаконного відкупу від військової служби за гроші.

У зв’язку з широко поширеною корупцією президент України Володимир Зеленський звільнив з посади начальників усіх військкоматів країни. Це стало реакцією уряду на численні випадки давання хабарів призовниками, щоб уникнути призову на оборонну війну проти Росії. У результаті вже порушено понад 100 кримінальних справ. Україна вже понад 17 місяців обороняється від вторгнення російських військ. У контрнаступі їхня армія домагається лише трудових успіхів.

Сьогодні, у п’ятницю, знову точилися важкі бої з численними жертвами, зокрема серед мирного населення. Вкотре під ударами опинилися обидві столиці. За даними влади, Київ був атакований російськими гіперзвуковими ракетами “Кинджал”, але вони були в основному перехоплені. На заході російської столиці Москви після атаки за допомогою безпілотника піднявся стовп диму. За словами мера Сергія Собяніна, ніхто не постраждав. Московський аеропорт “Внуково” з метою обережності тимчасово призупинив роботу.

США оголосили про черговий мільярдний пакет допомоги

Після більш ніж 1,5 років війни Україна може розраховувати на черговий мільярдний пакет допомоги від США. Президент Джо Байден хоче звернутися до Конгресу з проханням про надання військової допомоги на загальну суму 13 млрд. доларів США (11,8 млрд. євро).

У Німеччині дебати про подальше постачання зброї набирають обертів. На канцлера Олафа Шольца (СДПН) чиниться дедалі більший тиск з метою домогтися дозволу на постачання крилатих ракет “Таурус”. Зсередини його власної коаліції також лунають вимоги передати Україні систему озброєнь, здатну знищувати бункери і командні пункти на відстані до 500 км. Канцлер заявив в інтерв’ю газеті “Thüringer Allgemeine” (онлайн): “Нічого нового в цьому питанні немає”.

Зеленський: Корупція – це “зрада”

Звільненням начальників усіх відділень, що заміщають, Зеленський хоче покласти край широко поширеній практиці незаконного відкупу від військової служби за гроші. Під час війни хабар – це “зрада”, – заявив він у своєму відеозверненні. У майбутньому призову мають підлягати і колишні фронтовики – ті, хто “вже не може бути в окопах, тому що втратив здоров’я, кінцівки, але при цьому зберіг гідність і не став циніком”. Загалом щодо співробітників військкоматів порушено 112 попередніх справ.

Читайте також:  Візит Зеленського до США: основні підсумки зустрічі президентів

Премії в кілька тисяч євро

Особливий ажіотаж викликала справа вже звільненого голови одеської влади. Вважається, що з початку війни він зібрав кілька мільйонів євро. Ціни на документи за довідкою про профнепридатність обчислюються тисячами євро. В Україні з початку війни діє загальна мобілізація. Чоловіки військового віку від 18 до 60 років, за рідкісним винятком, не мають права залишати країну. До теперішнього часу ООН зареєструвала понад 9 тис. загиблих мирних жителів. Реальна цифра, ймовірно, набагато вища.

Серед жертв знову кілька мирних жителів

У п’ятницю в Києві, місті з 3-мільйонним населенням, пролунало півдюжини ракетних вибухів. За даними військової адміністрації, уламки ракет було виявлено в одному з північних районів міста, зокрема на території дитячої лікарні. Спочатку повідомлялося, що постраждалих немає. За офіційними повідомленнями, внаслідок російських обстрілів на півдні та сході країни загинули й дістали поранення кілька мирних жителів. Військова адміністрація в північно-східному регіоні Харкова також повідомила про масований російський обстріл. Незалежні повідомлення із зони бойових дій часто не можуть бути перевірені безпосередньо.

Український контрнаступ мало просувається вперед

Раніше Зеленський неодноразово закликав своїх співвітчизників не втрачати волі до опору. “Ми не забуваємо про нашу головну мету – виграти війну і не втратити країну”, – сказав президент у своєму вечірньому відеозверненні. Наразі його війська перебувають під тиском, особливо на багатьох ділянках фронту на півдні та південному сході країни. Згідно з доповіддю Генштабу в Києві, у четвер українські війська просунулися тільки у двох місцях. У п’ятницю війна тривала вже 534 дні.

США як найважливіший союзник

Україна отримує масовану підтримку з боку Заходу. Найважливішим союзником вважаються Сполучені Штати. За даними міністерства оборони Вашингтона, тільки з лютого 2022 року вони надали або зобов’язалися надати військову допомогу на суму понад 43 млрд. доларів США (близько 35 млрд. євро). На додаток до нового пакета озброєнь виділяється 7,3 млрд. доларів США (6,6 млрд. євро) на економічну та гуманітарну підтримку України та інших постраждалих країн.

Читайте також:  Бенксі опублікував відео з роботами в Україні

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я