Зеленський може приїхати до Німеччини у травні за премією Карла Великого

33

Церемонія відбудеться не на День Вознесіння (18 травня), а на 4 дні раніше.

 

Зеленський може приїхати до Німеччини у травні за премією Карла Великого

Президент України Володимир Зеленський може приїхати до Німеччини у травні вперше після нападу Росії на Україну – для здобуття премії Карла Великого міста Ахена.

Організатори готуються до того, що Зеленський особисто буде присутній на церемонії в Коронаційному залі ратуші Ахена, хоча рішення про це буде ухвалено лише найближчим часом залежно від ситуації у зоні бойових дій. Газета “Bild am Sonntag” повідомила на Великдень, що канцлер Олаф Шольц (СДПН) має намір вимовити хвалебну промову. Голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн також вже оголошена як доповідач.

Премія Карла Великого міста Ахена вручається з 1950 року.

У перші десять місяців після вторгнення Зеленський взагалі не виїжджав за кордон. Лише незадовго до Різдва він полетів до Вашингтона, щоб зустрітися із президентом США Джо Байденом. По дорозі назад він зупинився в Польщі і зустрівся з главою держави Анджеєм Дудою. Потім були візити до Лондона, Парижа, Брюсселя і зовсім недавно до Варшави. Востаннє президент України був у Німеччині у липні 2021 року, щоб відвідати тодішнього канцлера Ангелу Меркель (ХДС).

Премія Карла Великого міста Ахена вручається з 1950 року діячам, які надали визначні заслуги у справі єдності Європи. Рішення про те, що Зеленський та український народ мають бути удостоєні престижної премії цього року, вже було ухвалено Радою директорів у грудні.

Планування на кілька випадковостей

Незадовго до Великодня місто Аахен оголосило, що участь Зеленського, як і раніше, «повністю відкрита». Але вони готувалися до такого сценарію. Особиста участь залежатиме «значною мірою від військової ситуації на той час і відповідних концепцій безпеки». Якщо Зеленський не зможе бути особисто, його підключать по відеозв’язку. Планується такий варіант.

Читайте також:  Між політикою та біблійною екзегезою: Kirchentag закінчується

Канцелярія канцлера не стала ні підтверджувати, ні спростовувати повідомлення про участь канцлера у церемонії нагородження у вихідні дні. “Про призначення канцлера зазвичай оголошують у п’ятницю попереднього тижня під час урядової прес-конференції”, – просто заявила представниця уряду. Коли Шольц вирушить до Ахена, компанію йому можуть скласти представники двох сусідніх країн. Є припущення, що можуть приїхати прем’єр-міністр Матеуш Моравецький чи президент Анджей Дуда з Польщі та президент Еммануель Макрон із Франції.

Очікуються міжнародні гості

Для того, щоб на церемонії могли бути присутні іноземні гості, дату її проведення вже перенесено. Вона відбудеться не в День Вознесіння (18 травня), як завжди, а на чотири дні раніше. Це зроблено для того, щоб уникнути “збігу з відповідним заходом наступного дня”, оголосив місто Ахен. Ймовірно, мається на увазі саміт G7 у Хіросімі, Японія, який розпочнеться 19 травня – наступного дня після Дня Вознесіння. Для того, щоб прибути вчасно, жителі Європи мають вилетіти напередодні. У саміті візьмуть участь фон дер Ляйєн, Шольц, Макрон та інші.

Канцлер двічі особисто зустрічався із Зеленським після початку війни. У червні він відвідав його у Києві разом із Макроном, тодішнім прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. У лютому Макрон та Шольц разом зустрілися з українським президентом у Парижі.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я