Лікар-гепатолог Алла Южнова розповіла, яких продуктів слід уникнути, щоб дбати про свою печінку.
“Люди повинні триматися подалі від більшості оброблених і смажених продуктів, таких як солодкі продукти, печиво, газовані напої та фруктові соки. Це тому, що вони збільшують кількість накопиченого жиру в печінці. Однак не тільки цукор може завдати шкоди функції печінки. вмістом солі збільшують ризик неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖБП), оброблені продукти підвищують вміст цукру в крові, що, зрештою, збільшує накопичення жиру в печінці. – каже медик.
Продукти та напої, які слід обмежити:
- Печиво
- Оброблене м’ясо
- Газовані напої
- Фруктовий сік
Ожиріння печінки тісно пов’язане з надмірною вагою. Накопичення жиру в печінці також пов’язане з діабетом 2 типу, серцевими захворюваннями та проблемами кровообігу. Зрештою, може виникнути ризик розвитку раку печінки або печінкової недостатності.
Основним методом лікування ожиріння печінки є збалансована дієта, фізична активність та (за потреби) схуднення. Дослідження показують, що вони можуть зменшити жир у печінці, а в деяких випадках звернути назад недугу.
Попереджувальні ознаки:
- Втома, втома чи загальне почуття млявості чи відсутності енергії
- Дискомфорт у верхній правій частині живота
У більшості випадків “специфічних симптомів немає”, навіть якщо в печінці занадто багато жиру.
Про жирову хворобу печінки може говорити тривалий свербіж шкіри.
Про будь-яку з наступних ознак слід негайно повідомити лікаря:
- Жовтизна очей та шкіри
- Легкі синці
- Темна сеча
- Набряк області живота
- Блювота кров’ю
- Темно-чорний смолистий кал
- Періоди сплутаності свідомості, забудькуватості, зміни настрою чи недалекоглядності
- Свербіж шкіри