Заарештовано колишнього прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана

31

Ордери на арешт було видано Пакистанським антикорупційним бюро (NAB).

 

Заарештовано колишнього прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана

У Пакистані колишнього прем’єр-міністра Імрана Хана було заарештовано на тлі великого розголосу. У вівторок політика було вивезено з суду в столиці Ісламабаді, куди він мав з’явитися у зв’язку з клопотанням про звільнення під заставу. Місцеві телеканали показали кадри, як Хана заштовхують у броньоване авто чиновники. За даними поліції Ісламабада, Хана було заарештовано за звинуваченням у корупції. Ордери на арешт було видано Пакистанським антикорупційним бюро (NAB).

Арешт популярного лідера опозиції та колишньої зірки крикету викликав обурення серед його прихильників. У кількох містах почалися зіткнення між ними та поліцією, повідомляють місцеві ЗМІ.

Хан був усунений від влади у квітні 2022 року в результаті голосування з вотуму недовіри після майже 4 років перебування на посаді прем’єр-міністра. Його звинувачували, зокрема, у неправильному управлінні економікою. В останні місяці Хан, як опозиційний політик, неодноразово закликав до масових протестів проти уряду та нових виборів у країні. Під час демонстрації у листопаді вбивця поранив його в ногу.

Серед звинувачень – корупція, відмивання грошей, образа жінки-судді

Арешт відбувся за день після того, як військові виступили із заявою. У ньому засуджувалися «сфабриковані та зловмисні твердження» Хана про те, що за замахами на нього стоять високопосадовці.

Після усунення Хана пакистанські судові органи продовжували висувати проти нього нові звинувачення. Зараз він має постати перед судом приблизно у 100 справах. Серед звинувачень – корупція, відмивання грошей та образа жінки-судді.

Спроба заарештувати Хана у березні у його резиденції у мегаполісі Лахор провалилася після сильних зіткнень із його прихильниками. 70-річний Хан ховався у будинку близько тижня, щоб уникнути арешту. У минулому він виправдовував свою неявку на кілька судових засідань погрозами на свою адресу.

Читайте також:  Син Тома Хенкса "вирубав" грабіжника

Арешт Хана може ще більше посилити політичні заворушення у Пакистані. Країна з населенням понад 230 мільйонів людей також бореться із масштабною інфляцією, активізацією пакистанських талібів та наслідками повеней минулого літа.

Спостерігачі вважають дії проти Хана політично вмотивованими. Навіть за Хана як прем’єр-міністра судова система використовувалася для того, щоб перешкодити членам опозиції займатися політичною діяльністю. “Вчора це Імран Хан відправляв своїх політичних опонентів у в’язницю, а сьогодні те саме відбувається з ним”, – сказав пакистанський політолог Зафарулла Хан.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я