Як Таїланд легалізував каннабіс і що з цього вийшло

97

Півдюжини сортів трави акуратно розкладені на шикарному металевому прилавку. Сорти марихуани мають такі перспективні назви, як “Painkiller”, “Gorilla Burger” або “Mango Sunset Haze”. Чи то місцеві жителі, туристи чи експати, що живуть у Таїланді, – ентузіазм з приводу магазинів конопель, які ось уже півроку ростуть по всій країні, не знає кордонів. “Всі наші продукти вирощуються на місці в Таїланді, що дуже допомагає економіці”, – говорить продавець у стильному магазині The Dispensary в Бангкоку.

З того часу, як у червні минулого року уряд несподівано легалізував канабіс, старий Сіам став новою Меккою для любителів марихуани з усього світу. Назви незліченних магазинів говорять самі за себе: Cannabangka, Cannabis Twins, The Chillax, Ministry of High, Fat Buds Weed Shop та інші. Палітра варіюється від досить сумнівних закладів до стильних спеціалізованих магазинів. Також популярні нові вантажівки з травою.

Таїланд – перша країна в Азії, де можна продавати канабіс. Якщо раніше за затягування косяка в Таїланді загрожував ув’язнення, то тепер курити траву можна вільно. Однак в інших країнах, таких як Індонезія, Малайзія або Сінгапур, зберігання трави може призвести до тривалого ув’язнення або навіть смертної кари.

Унікальний Таїланд

“Нинішня правова ситуація допомагає туризму, який повільно відновлюється після пандемії корони”, – говорить Томас, німець, який емігрував до Бангкока 20 років тому. Він каже, що раптове відкриття показує, наскільки унікальним є Таїланд. «У Європі про канабіс сперечаються десятиліттями, а тут правова ситуація може змінитися відразу – у цьому випадку в позитивному сенсі».

Оскільки правила продовжують коригуватися, а відповідний закон все ще неоднозначно обговорюється в парламенті, Міністерство охорони здоров’я опублікувало посібник із вживання каннабісу. Керівництво має назву «Десять речей, які туристи повинні знати про канабіс у Таїланді». Офісів з туризму окремих провінцій було доручено поширити його. Керівництво покликане допомогти відпочивальникам зорієнтуватись на місці – і зрозуміти, що дозволено, а що залишається під забороною.

Читайте також:  "Якщо Трамп повернеться, я поїду з країни"

Можливо, найважливіше правило полягає в тому, що продукти канабісу не можуть вживати особи молодше 20 років. У Німеччині експерти кажуть, що особливо молоді люди схильні до ризику значної шкоди здоров’ю від регулярного вживання. Ці продукти також заборонені для вагітних і жінок, що годують – якщо тільки вони не знаходяться під наглядом медичних працівників. А перевезення насіння або частин рослини канабіс до Таїланду або з Таїланду для особистого користування заборонено.

Бізнес процвітає

“Але поки марихуана залишається в країні, покупці можуть купувати її скільки завгодно”, – каже Андре, російсько-канадський власник магазину Cannabis Kingdom. Магазин у центральному районі Силом відкрив свої двері всього кілька днів тому і є сумішшю магазину ганжі та кафе. З того часу бізнес процвітає. «Корейці, японці, росіяни та німці, а також багато тайців вже приїхали як досвідчені споживачі, так і абсолютні новачки», – каже Андре.

Однак курити одвірок прямо на місці не дозволяється – це також передбачено урядовими рекомендаціями. «Куріння каннабісу в громадських місцях, включаючи школи та торгові центри, є незаконним», – йдеться у документі. Тому багато власників магазинів облаштовують поблизу затишні куточки для куріння.

Архітектором декриміналізації каннабісу є Анутін Чарнвіракул, міністр охорони здоров’я Таїланду. Минулого року уряд навіть роздав мільйон рослин коноплі приватним господарствам, щоб збільшити виробництво і тим самим допомогти ослабленій пандемією економіці. Офіційно канабіс був дозволений тільки для медичного та промислового використання – але оскільки його виключили зі списку заборонених наркотиків, рекреаційне використання більше не заборонено.

Але доки легалізація не буде остаточно закріплена в законі парламентом, занепокоєння продовжує витати в тропічному бальзамічному повітрі разом з китом марихуани. Більшість власників магазинів, однак, не вірять, що знову буде запроваджено повну заборону – економічні переваги надто великі для цього. Емігрант Томас каже: “Звичайно, є консервативні голоси, які голосно наполягають на тому, щоб знову зробити вживання каннабісу незаконним”. Але це, мабуть, більше пов’язане з політикою, ніж з мораллю чи здоров’ям.

Читайте також:  Проти закриття салонів краси протестують жінки Кабула

У редакційній статті газети Bangkok Post нещодавно йшлося про те, що неможливо повернути час назад і знову карати за вживання марихуани тюремним ув’язненням. Це просто неможливо. «Використання каннабісу просто необхідно належним чином регулювати – особливо для того, щоб він не потрапив у чужі руки».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я