Як не перепити під час новорічного гуляння?

16

Зовсім не п’яніти, якщо ви п’єте алкогольні напої, не вийде. Але можна сповільнити сп’яніння і не напиватися надмірно. Щоб не зіпсувати свято собі та оточуючим, постарайтеся підійти відповідально до вибору напоїв, а головне – до вживання. Ми зібрали дієві методи та пояснили, як вони працюють.

Вважайте порції

Щоб все свято залишатися у свідомості та уникнути інтоксикації організму, контролюйте кількість випитого алкоголю. Найпростіше вважати кількість порцій спиртного.

За даними ВООЗ, безпечна норма споживання алкоголю – не більше двох порцій на добу.

Якщо брати найпопулярніші напої, 1 порція = склянка пива об’ємом 330 мл / келих вина (150 мл) / чарка (45 мл) будь-якого міцного напою (горілка, віскі тощо).

Таким чином, без шкоди здоров’ю в ідеалі можна випити 300 мл вина, 0,7 літра пива і приблизно 100 грам міцного алкоголю.

Склянка завжди повинна бути повна

Після того, як норма випита, важливо стежити, щоб келих завжди був наповнений рідиною, що візуально нагадує алкоголь (наприклад, вишневим соком або простою водою).

Це допоможе уникнути питань з боку оточуючих, спроб підливати вам та умовлянь випити.

Також у склянку можна додати лід, який розтане та розбавить концентрацію напою. З тією ж метою у вино можна підлити трохи води.

Змішуйте правильно

Переходити від менш міцного напою до міцнішого можна тільки в тому випадку, якщо вони виготовлені з однієї сировини. Наприклад, якщо на аперитив було пиво, то можна продовжити віскі, а якщо шампанське чи вино – коньяком.

Також ніколи не варто змішувати міцні напої із слабшими (наприклад, запивати горілку пивом). Такі поєднання можуть викликати блювання через взаємний вплив компонентів один на одного.

Краще вибрати на вечір один вид алкоголю, який вам найбільше підходить, і пити його повільно, насолоджуючись смаком.

Читайте також:  Скільки вітаміну D необхідно організму? Симптоми його дефіциту

Правильна закуска

Перед тим, як випити, обов’язково з’їжте 1-2 ложки їжі, оскільки це сповільнить швидкість всмоктування спирту в кров.

Є продукти, які несумісні з молекулою спирту, наприклад оцет, кисломолочні продукти, риба, твердий сир і смажене м’ясо. Тобто класичне поєднання горілки з оселедцем може привести з ранку до головного болю, сухості в роті та поганого настрою.

Найкращою закускою вважається відвареною картопля з олією (не смажена), гриби та квашена капуста. Також віддайте перевагу м’ясній нарізці без сала.

Всупереч поширеному переконанню, не варто налягати на жирне або заздалегідь їсти олію, щоб не сп’яніти. Це призведе до зворотного ефекту: на якийсь час всмоктування алкоголю припиниться, після чого настане момент, коли спирт, що накопичився, стрімко пройде через жирну плівку на стінках шлунка, і сп’яніння настане неконтрольовано і несподівано.

Заздалегідь прийміть адсорбенти

Щоб залишатися тверезішим під час всього застілля, за годину до його початку слід прийняти від 10 до 20 таблеток активованого вугілля.

Також за 2-4 години можна випити вітамін В1 (тіамін). Він бере участь у освіті алкогольдегідрогенази – ферменту, який знешкоджує алкоголь. Знайти його можна у будь-яких полівітамінах.

Найчастіше вставайте з-за столу

Найчастіше відволікайтеся від застілля і всіляко розважайтеся, адже веселощі не в тому, щоб випити якнайбільше алкоголю, а в приємному спілкуванні.

Придумайте веселі конкурси, вийдіть на вулицю, запропонуйте учасникам застілля потанцювати чи пограти у настільні ігри. Так ваша увага не буде сконцентрована на спиртному, проте буде весело.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :